Kako možete imati grijana sjedala u automobilu čak i ako vozite Fiću

Conrad

Subota je navečer, izlazite van. Vaša ljepša polovica odlučila je obući baš onu kratku suknju na koju je nagovarate već godinu dana. Sve je spremno, sjedate u auto, a sjedala su hladna kao da je -60ºC! Ukoliko ne želite da to bude posljednji put kada je vaša draga obukla tako kratku suknju, rješenje bi mogla biti grijana sjedala. A možda bi i vama bilo ugodnije spustiti stražnjicu na toplo, koliko god na zimske uvjete otporni bili. Postoji rješenje u kojem ne trebate raskopavati auto, niti uložiti puno novca. Rješenje je jednostavno, a grijana sjedala možete imati čak i u Fiat Puntu.

Grijana sjedala koja i masiraju

I dok luksuzni modeli imaju to već odavno, većina nas ne vozi luksuzan, a ni baš posve nov auto. Vodeći se idejom “dobar je sve dok vozi”, jedino ulaganje u auto najčešće je tek odlazak na redoviti servis netom prije produženja registracije. No, nije sve tako crno. Što ako luksuz možete imati već za 129 kuna? I to bez ikakvih zahvata na automobilu, u plug&play varijanti?

Conrad

Grijaće podloge ili navlake za sjedala jednostavno su, praktično, plug&play rješenje. Za sjedalo se pričvršćuju i skidaju vrlo jednostavno, a uključuju se u upaljač za cigarete (12 V). Koliko toplo želite da vam bude možete namjestiti pomoću prekidača  s dvostupanjskom ili trostupanjskom regulacijom grijanja. Svaka podloga ima zaštitu od pregrijavanja i kratkog spoja. Ima ih različitih vrsta, pa tako neke podloge samo griju, neke griju i imaju potporu za lumbalni dio kralješnice, a neke griju i masiraju.

Ako slučajno prolijete kavu ili vam kapne majoneza iz sendviča na podlogu, ne brinite. Podloge su izrađene od materijala koji se lako održavaju i koji su otporni na oštećenja, pa ćete tako problem vrlo jednostavno riješiti vlažnom krpom. Ukoliko vam se ne sviđa ideja da se grijaća podloga vidi, postoje i one ugradbene. Ni tu nije potrebno napraviti neki poseban majstorski zahvat u autu. Ugradbene grijaće podloge mogu se postaviti ispod navlaka za sjedala, a kablove možete prekriti tepisima.

Zašto vam trebaju grijana sjedala kad već imate klimu

Mislite osim zbog toga da se pravite važni? Postoje i korisniji razlozi. Za početak, grijaća podloga se zagrije brže nego što klima zagrije auto. Uključena klima često znači i veću potrošnju benzina, dok grijaće podloge na potrošnju nemaju toliki utjecaj. Ako već grijete sjedala, klimu tada ne trebate uključivati. Kod automobila s manjom “konjažom”, uključena klima utjecat će i na startnost. Ukoliko putujete na duže relacije, grijana sjedala umjesto uključene klime, rezultirat će manjom potrošnjom benzina. A ukoliko putujete na kraće relacije, grijana sjedala će se vas brže ugrijati nego klima. Osim toga, zašto vaša stražnjica ne bi uživala u osjećaju luksuza. Pogotovo jer cijena tog luksuza nije visoka, kreće se od 129 do 803 kune.

Promo: Conrad.hr