Gospodo, jeste li pripremili vrt ili dvorište za sezonu roštilja i provoda na otvorenom?

Dolaskom toplih dana sva naša kućna socijaliziranja se polako sele u vrt u dvorište. No, isto takos nama u dvorišta dolaze i nemani koji nema mogu doista pokvariti raspoloženje i provod. Kako nama tako i našim gostima. Zbog njih možemo ispast onaj domaćin kojemu se ne odlazi na roštilj.

Naravno riječ je o komarcima. Dosadnim, napadnim i agresivnim letećim nemanima koje nam sve više i više kvare boravak na otvorenom. Spomenimo i da su posljednjih godina poznatiji i kao prenosioci raznih bolesti.

Uglavnom, načina za borbu protiv njih ima. Ima manje uspješnih i više uspješnih. Stoga krenimo od početka, eliminirajmo stoga sve pogodnosti za njihovo nastajenja, a na način da pročistimo mjesta u dvorištu koja su najpogodnija za nastajanje ličinki komaraca.

  • Okapnice i žlijebovi. Naime redovito čišćenje žlijebova i okapnica sprečava zadržavanje vode.  Takva ustajala voda je savršea za razvijanje ličinki komaraca.
  • Igračke. Igračke koje određeno vrijeme budu u dvorišt ili vrtu mogu zadržati vodu. Komarcima je dovoljno svega par centimetara takve vode za preživljavanje.
  • Tegle za cvijeće. Prazne tegle ili podloge za tegle za cvijeće mogu zadržavati kišnicu. Nakon par dana ta kišnica je idealan za nastanak ličinki komaraca.
  • Kupališta, kadice za ptice. Vrlo često možemo naići na simpatične kadice za kupanje ptica. U njima se nalazi voda te ako recimo danima voda bude stajala vrlo je vjerojatno da će komarac izleći jaja u tu vodu. Stoga ili vi ili ptice održavajte vodu čistom.
  • Bačve za sakupljanje kišnice. Kišnica je idealan za zalijevanje cvijeća i bilja oko kuće. Vrlo često ta kišnica odnosno voda bude stajala u tim bačvama po nekoliko dana ili tjedana te postat idealna za razvoj ličinki.
  • Biljke i grmlje. Neke biljke mogu imati džepove u kojim se može zadržavati voda, pa tako i nastajati ličinke komaraca. Odrasli komarci uz krv hrane se i nektarom biljaka. Gusto grmlje je često idealno mjesto za skrivanje odraslih komaraca, stoga razrijedite malo gusto grmlje kako bi poboljšali strujanje zraka, a time ujedno i smanjili populaciju komaraca u njima.
  • Rupe na drvetu. Mnoga drva, pogotovo ona starija imaju rupe. Te rupe se vrlo često ispunjene vodom. Osim što drvo propada te rupe su povoljne za razvoj komaraca. Najbolje je potražiti pomoć stručnjaka koji će ili ispuniti te rupe ili jednostavno savjetovati o rušenju te sadnji novog drveta.
  • Udubine i niska područja u vrtu. Sva područja vrta koja su niža od ostatka vrta mogu zadržavati vodu. Redovito kontrolirajte takva mjesta i pomognite otjecanje vode.

Uglavnom vi ste vlasnik svog vrta, a ne komarci.