SKINUTA OZNAKA TAJNOSTI Ovo je 5 najsočnijih detalja iz dosjea o ubojstvu Kennedyja

Dosljedno vjeran ulozi klauna koju tumači s toliko lakoće, Trump ne prestaje zabavljati američku i svjetsku javnost. Tako je, sukladno najavama, skinuo oznaku tajnosti s 2800 dokumenata vezanih uz ubojstvo zaista velikog američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja.

Povjesničari, novinari i teoretičari zavjera odmah su se bacili na kopanje kroz dosjee očekujući bog-zna-kakva velika otkrića. I, vjerovali ili ne, ama baš nitko u tim dokumentima nije pronašao otvoreno priznanje za neku veliku zavjeru u kojoj su sudjelovali CIA, Sovjeti, mafija ili sivi vanzemaljci s Alpha Centaurija.

Dovraga, unutra nema čak ni mrvice dokaza da je na travnjaku ležao drugi atentator…

Zato smo za vas izdvojili pet prilično intrigantnih bisera koji su do sada bili “top secret”.

1. Britanske su novine dobile čudni anonimni poziv 25 minuta prije atentata

Ovaj je dokument podjednako bizran, koliko je i istinit: 25 minuta prije nego što je JFK upucan, lokalne britanske novine Cambridge News dobile su čudni telefonski poziv.

Osoba na drugom kraju žice rekla je da bi “novinar Cambridge Newsa trebao nazvati američko veleposlanstvo u Londonu za neke važne vijesti, a zatim spustio slušalicu”, navodi se u dopisu koji je James Angleton, šef kontraobaještajnog odjela CIA-e od 1954. do 1975. godine, poslao direktoru FBI-a J. Edgaru Hooveru.

2. Operacija mungos – CIA je pripremila neke bizarne, čak i smiješne načine ubojstva kubanskog čelnika Fidela Castra

Prema pisanju Daily Newsa, planovi za ubojstvo kubanskog vođe poznati su već godinama, ali sada ipak malo preciznije znamo kako je CIA planirala to učiniti.

Predložene metode su uključivale zarazu botulizmom, ronilačko odijelo natopljeno bacilima tuberkuloze, podmetanje talijevih soli u pete njegove obuće, zbog koje bi mu otpale sve dlake na tijelu, a bez brade bi izgubio ugled u narodu…

A prema jednom od deklasificiranih dokumenata, jedan od mogućih načina atentata uključivao je i  – “spektakularnu školjku punu ekspoloziva koju bi potopili na području u kojem je Castro često ronio”.

Plan je imao samo jednu slabu točku: Nikako nisu mogli pronaći dovoljno veliku školjku kojom bi namamili Fidela.

3. Oswald je definitivno bio u kontaktu s KGB-om

Lee Harvey Oswald bio je u vezi sa Sovjetima. A prokleto su bile sumnjive i ruske izjave o atentatu koje je CIA presrela, piše CNN.

Oswald je nazvao rusko veleposlanstvo i na lošem ruskom razgovarao s konzulom Valerijem Kostikovim. Dopis o ovom kontaktu navodi da je Kostikov imao veze s KGB-ovim Odjelom 13, koji je bio “zadužen za sabotaže i ubojstva”.

Ovo je jedan od faksimila koji se odnosi upravo na vezu Kube i KGB-a s ubojstvom JFK-a:

Angel Ronaldo Luis Salazar bio je poznati član kubanske obavještajne zajednice koji ovdje doslovno priznaje da je poznavao Leeja Harveyja Oswalda i da je ubojica savršeno pogodio.

Dokumenti otkrivaju i da su čelnici SSSR-a bili uvjereni da iza atentata stoje krajnje desne skupine unutar samog SAD-a, kojima je cilj bio državni udar. U dopisu se navodi da se vijest o ubojstvu amerikog presjednika brzo proširila zemljom poput šoka te da su u čast ubijenom državniku zvonila crkvena zvona.

Ističe se također da vodstvo Komunističke partije SSSR-a smatra da je ubojstvo nije moglo biti djelo jednog jedinog čovjeka te da je osim izazivanja izvanrednog stanja u SAD-u, cilj antentata bio dodatno opterećivanje odsnosa dviju zemalja, momentalni prekid pregovora Washingtona i Moskve te invazija Kube, zbog čega je u Sovjetskom Savezu isti čas proglašeno izvanredno stanje:

 

4. Jedan od izvora FBI-a bio je uvjeren da iza atentata stoji Lyndon Johnson

Teorija da je LBJ, koji je u vrijeme atentata na Kennedyja bio potpredsjednik SAD-a, imao prste ruku u ubojstvu svog šefa nije nova, piše CNN.

Ono što je novo je dokaz samo koliko su neki ozbiljno shvatili te optužbe. U dopisu koji je Hoover 1966. godine, dvije godine nakon što je Johnson osvojio predsjedničke izbore, poslao u Bijelu Kuću, između ostaloga stoji:

… KGB je imao podatke koji su ukazivali da je predsjednik Johnson odgovoran za ubojstvo pokojnog predsjednika Johna F. Kennedyja. Sjedište KGB-a upućuje na to da je, s obzirom na ove informacije, bilo potrebno sovjetsku vladu upoznati s postojećim osobnim odnosom između predsjednika Johnsona i obitelji Kennedy, osobito između predsjednika Johnsona i Roberta te Teda Kennedyja.

5. Brat JFK-a i glavni državni odvjetnik Robert F. Kennedy morao je poreći da je ubio Marilyn Monroe

U deklasificirnim dokumentima nalazi se pismo u kojem Robert Kennedy spominje knjigu u kojoj se tvrdi da je spavao s glumicom. U istoj se knjizi tvrdi da se Robert Kennedy udružio s komunistima da ubiju Monroe, ali da je njezina smrt izgleda kao samoubojstvo.

Istražitelji su otkrili da to nije mogao nikako učiniti jer je u trenutku smrti Marilyn Monroe bio u San Franciscu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.