VINO: Siguran vodič uparivanja vina i hrane

vino

Uparivanje vina i hrane nije savršena znanost i različita nepca ponudit će puno različitih mišljenja. Neka od njih često znaju biti neukusna ili čak uvredljiva. Međutim, postoje okusi koji ako se upare mogu vrlo lako uništiti ukusno jelo, a još lakše upropastiti vaše omiljeno vino.

Začinjena hrana

Začinjena hrana već ionako “bocka” grlo, a ako se ne upari dobro, alkohol može još više povećati efekt “gorenja”. Neki ljudi možda i vide zadovoljstvo u tome, ipak češće je to neugodno i bolno iskustvo. Kod začinjene hrane općenito se savjetuje lagano piće s niskim udjelom alkohola, pa takvo treba biti i vino. To je i razlog zašto pivo tako dobro paše uz ljuta i začinjena jela. Odaberite nešto s udjelom alkohola ispod 10% i nećete pogriješiti.

Slatke namirnice

Pravilo za uparivanje vina i slatke hrane jedno je od najlakših – pobijedite slatko. Desertna vina su tu s razlogom. Ako imate vrlo sladak desert, suho vino uz desert činit će se mlakog okusa i nekako “mlitavo” uz sav taj snažan šećer. Ukoliko slatka vina nisu vaš izbor, prikladna zamjena može biti porto ili slično piće.

Slana hrana

Slana hrana za ljubitelje vina je rajska. Kombinacija vina sa slanom hranom pojačat će doživljaj okusa, što znači da često može čak i “podići” kvalitetu nešto slabijeg vina. Trpkost i senzacija koju izaziva, kada vam se usta stisnu kao da ste zagrizli zelenu jabuku, također mogu biti ublaženi slanom hranom. Vino slabije kvalitete ponekad može “podići” čak i čips.

Kisela hrana

Kiselost često nije tako loša stvar za uparivanje vina i hrane. Međutim, vina niske kiselosti često se ne podudaraju se s njihovim kiselim vinskim pandanima. Jednostavan način da zapamtite pravilo je da zapamtite klasično uparivanje kamenica i šampanjca – vino visoke kiselosti savršeno nadopunjuje limun na kamenicama.

Umami u hrani

Umami je primarni okus, baš kao slatkoća i kiselost. Vrlo ga je teško izolirati i često ga nije lako upariti. Što je umami i kakav je to okus? Umami je japanska riječ, a opisuje okus kojeg je najteže opisati. Neki kažu da je to okus potpunog užitka (što god to značilo), drugi ga opisuju kao “mesni” okus, treći kao nježan okus koji ostalim primarnim okusima daje još “ono nešto”. Što god umami bio, povezujemo ga s azijskom kuhinjom i kulturom. Kuhane gljive i miso juha bili bi dobri primjeri tradicionalnog umami okusa, a i šparoge također. Vino koje bi uparili s umami hranom treba biti bogato, voćno, tamno i puno tanina. Bijela vina, kao i crna vina slabijeg inteziteta neće odgovarati.