Sve divne i bujne brade počinju istim korakom – prestankom brijanja

Mišljenja sam da svaka brada kojoj posvećujemo dnevno barem nekoliko minuta jednog će dana postati prava džentlmenska brada na kojoj će mnogi zavidjeti. Postavlja se naravno pitanje kako do takve brade? Kako je njegovati? Da li je dovoljno samo zaboraviti na pribor za brijanje?

Kad sam bio mladi momak u laganim dvadesetim godinama moja je brada dobivala samo ono najosnovnije – pranje. U mladom tijelu, mladi duh pa je tako i brada bila uvijek postojana, bujna, kao u pravog drvosječe.

Danas, nadomak četrdesetoj ta priča više ne drži vodu. Brada je starija, ja sam stariji. Sporije raste te je zahtjevnija, traži više. Stoga sam joj se i posvetio više. Brada je danas svojevrsni imidž, statusni simbol. Jer što je muškarac bez brkova i brade?

Kako naslov i govori sve te divne i bujne brade počinju onda kada odlučimo prestati se brijati.

Krenimo redom, da bi jednodnevni nepodnošljivi brusni papir izrastao u veličanstveno oličenje i ponos svakog muškarca prvi korak je naoružavanje strpljenjem. Da bi brada izrasla u nešto što možemo “obrađivati” potrebno je uložiti vremena. Koliko vremena, ovisi od osobe do osobe. Prvih tjedana pustimo je da raste, bez šišanja, bez trimanja, bez brijanja. Potrebno je samo održavanje higijene i hidratacija.

Tijekom svog rasta koža ispod brade se isušuje te ju je potrebno hidratizirati. Razlog isušivanja kože je i to što bradu tretiramo sredstvima za pranje, pa ta sredstva samo pospješuju isušivanje kože. Prve posljedice toga su pomalo iritantan svrbež, a koji će s vremenom nestati.

Naravno sami rast brade, te privikavanje kože na novo stanje također iritira kožu. To je jedan sasvim normalan proces kojeg prolazi svaki muškarac.

Da bi prvi tjedni rasta brade bili što podnošljivi uputno je korištenje posebnih, nježnijih, sapuna za pranje brade te korištenje ulja za bradu koja osim što hidratiziraju kožu i bradu mogu istu i hraniti, a ovisno o sastojcima, djeluju i antiseptički.

Ulja za bradu, koje sam već spomenuo, vrlo su bitan faktor tijekom cijele naše dlakave avanture. Ona pomažu pri samoj hidrataciji kože i brade, dohranjuju je, ali i štite od svakodnevnih, pa i vremenskih, neprilika.

Brada, a koju tretiramo uljima za bradu, nježnija je, zdravija, urednija za razliku od one koju ne tretiramo. Naravno tu je još i dodatni faktor mirisa te blagonaklonog djelovanja određenih esencijalnih ulja. Recimo ulje za bradu s esencijama limunske kiseline, osim što djeluje antiseptički također djeluje kao repelent za komarce. Isto tako i ulje koje sadrži lavandu odbija komarce, a da ne govorimo i o efektu smirenja jer eto, brada i brkovi se nalaze taman ispod nosa.

Ovisno o dnevnim aktivnostima, pranje sredstvima za bradu se preporučuje svakih par dana, nije poželjno dnevno pranje, osim u slučajevima kada je to neophodno iz higijenskih razloga. Nanošenje ulja za bradu se preporuča na bazi svakog dana, čak i dva puta dnevno, ujutro kao zaštita, te navečer prije spavanja kao hrana i regeneracija brade.

Nakon već par tjedna, ali i prije, bradu je potrebno redovito češljati, barem jednom dnevno. Time osim što će ista izgledati uredno i zdravo, odstranjujemo i razne neželjene elemente u njima, ispale dlake, ostatke isušene kože, ali ponekad i slijepe putnike, poput mrvica kruha i slično :)

Sve divne i bujne brade počinju istim korakom - prestankom brijanja
Sve divne i bujne brade počinju istim korakom – prestankom brijanja

Tjedni tako prolaze, brada raste, ali isto tako ona se i troši, vrhovi pucaju, određene dlake rastu u neželjenim smjerovima i duljinama. Sad je već poželjno i povremeno trimanje, recimo jednom tjedno je sasvim dovoljno. Ne govorimo o kompletnom trimanju cijele brade, već samo pojedinih dlaka ili ponekih ispucalih vrhova. Cilj svega je da bradu i dalje puštamo da ona raste i formira svoj prirodni oblik, koji, zahvaljujući majci prirodi i genima, najviše odgovara našem licu.

Za ova prva trimanja možete posjetiti vama pouzdanog bricu koji će znati slijediti prirodne linije vaše brade ili jednostavni nabaviti kvalitetan trimer ili škare. Sve ovisi o vama i vašim željama te mogućnostima.

Stigli smo do naše divne i bujne brade

Posljednje, ali i ono najduže razdoblje je održavanje brade. Dakle sve što smo radili dosad radimo i dalje – pranje svakih par dana, češljanje, po mogućnosti drvenim češljevima, redovito korištenje ulja za bradu te povremeno trimanje takozvanih autsajdera. Brada je već sad poprimila svoj pravi oblik te je na vama odluka dali idete do kraja ili smo zadovoljni veličinom, bujnošću, volumenom.

Savjet za kraj je da kod bilo kakvog oblikovanja naše divne i bujne brade pratimo njezine prirodne linije i linije lica, jer u protivnom može doći do neželjenih posljedica koje će nas vratiti na nulu, odnosno brijanja do kraja te ponovno puštanje brade.

Kod većih brada, uz ulje za bradu, preporučljivo je i korištenje balzama za bradu. Manje više sastojci su slični samo što je balzam ipak malo postojaniji te je pogodniji za oblikovanje brade, ali isto kao i ulje, dohranjuje bradu te pruža toliko potrebnu hidrataciju.

I koja je vaša prepreka do puštanja divne i bujne brade?