Praktični savjeti: Kako jesti s bradom i/ili brkovima?

Koji muškarac, onako generalno, ne voli uživati u hrani i krasnim delicijama poput t-bone stakea, svinjskih rebrica s roštilja, gulaša, čvaraka, janjetine, jadranske ribe, rižota, sladoleda od lavande, pa i krasnih jedinstvenih zanatskih piva.

Brada u velikoj većini slučajeva bude pravi pain in the ass prilikom konzumiranja raznih prehrambenih namirnica. Čak i nedužno uživanje u slatkom grožđu može rezultirati kapanjem voćnog šećera po bradi.

Najgore pak je što brada u takvim situacijama, unatoč svemu, treba izgledati besprijekorno.

Kad smo tako na nekoj formalnoj večeri onda za razliku od dama i ostalih obrijanih muškaraca u sami proces hranjenja bude potrebno ulaganje nešto više truda od ostalih, ali i osmišljavanje drugačijih, kreativnijih, dovitljivih tehnika unosa hrane.

Jedan od prvih tekstova na Gentlemanu bio posvećen upravo hranjenju bradonje. Jer to je problem. Stvarni problem mnogih muškaraca s bradom i brkovima.

A da bi se riješio taj problem i živjelo dlakavim životom dostojnim civiliziranog čovjek potrebno je uvesti neke promjene u sami proces hranjenja.

Nije toliki naglasak na samom uvođenju tih promjena, one će se naime samo dogoditi, najčešće nesvjesno. Naglasak je na tome da smo toga svjesni, odnosno svjesni jedne sasvim normalne pojave, a to je da hrana ostavlja tragove na nama, samo što kod nas bradonja ti su tragovi očitiji.

Svaki će bradonja razviti svoje posebne metode prehranjivanja, a kako najviše njemu i odgovaraju. Nemojte me krivo razumjeti, nije ništa lošeg u tome kad jedete i uprljate bradu, no postoje tu neki maniri ponašanja u društvu, a jedan se od njih odnosi i na to da smo čisti i uredni.

Prvo što bi bilo poželjno izbjegavati je takozvani finger food te unošenje hrane prstima i rukama. Osim što ćete eliminirati bilo kakvu mogućnost kontaminiranje hrane raznim bakterijama koje ste pokupili dirajući i rukujući se sa svima prisutnima, riješit ćete se i suvislih komentara posvuduša po takvim domjencima.

Iako današnjem profinjenom, modernom, uglađenom muškarcu izgleda spartanski, no mnoga se hrana, kao što su riba, piletina, razno voće i povrće, a prema bontonu jede upravo prstima.

Usprkos tome bradonji savjetujemo da svejedno koristi nož, vilicu te priloženi pribor za jelo jer time ima veću kontrolu nad veličinom samog zalogaja kao i nad svim onim umacima koji se vole slijevati niz bradu pri svakom ugrizu.

Mnogim je gurmanskim puristima nezamislivo pizzu jesti priborom za jelu, naposljetku pizza se jede rukama. U tom slučaju, uzmite slice pizze i presavinite ga napola, praktički složite si mini calzone i onemogućite kontakt brkova i brade s umakom rajčice i rastopljenim sirom.

Jela na žlicu

Ne grabite punu žlicu. Nebrojeno sam puta jeo u društvu drugih muškaraca (pa i žena) koji kao da su na natjecanju u brzini izjedanja hrane na žlicu, a sa što manjim brojem zalogaja. Bila to juha, gulaš, bograč, fiš ili tek neki generički saft. Prvo i osnovno pravilo je da vam žlica ne treba biti punija od dvije trećine ili tri četvrtine. Bez obzira koliko bili gladni i koliko jelo bilo fino. Ponekad sam i sam žrtva tog nemilog poriva.

U tom će slučaju, a da ne punite žlicu do vrha, sadržaj iste stati u vaša usta bez kontaminiranja, odnosno umakanja brkova ili kapanja po bradi. Preporučuje se korištenje manjih žlica. Da ne bude zabune, ne manjih kao čajnih, već manjih jušnih žlica.

Dodatna su opasnost razne slatke pahuljice, žitarice, Čokolino, Keksolino, Medolino i to bilo koji drugi lino. Osim što su na žlicu one sadrže mlijeko (sok) i šećere pa je stoga potreban dodatni oprez prilikom jela.

Sve se naposljetku svodi na sljedeće – odaberite nešto manji pribor za jelo, ne punite žlicu do kraja te malo jače otvarajte usta za svaki zalogaj.

S vilicom pak hranu ustima prinosite pod laganim kutem od dolje prema gore, a ne direktno jer time većim dijelom izbjegavate kontakt brka i hrane.

Jedite polako, promišljeno te povremeno salvetom potapšajte bradu.

Slatko

Karameliziranje brade česti je slučaj. Ponajviše kad jedete pecivo punjeno eksplozivnim voćnim ili čokoladnim punjenjem kao što su krafne, razna lisnata tijesta i slično. Dobro je znano da upravo onaj prvi ugriz krafne rezultira slijevanjem vruće slatke marmelade i sirupa po bradi, a koji će ako ga istog trenutka ne obrišemo slijepiti bradu  jače od najjačeg voska za brkove.

Takva punjena peciva najbolje je jesti u više etapa. Razrežite krafnu na nekoliko dijelova i jedine je kao gospodin. A kad dođe na red ono najslađe u njoj budite pažljivi i nikako pohlepni.

Kad se zaželite sladoleda jednostavno uzmite čašicu i žličicu umjesto takozvane tutice, korneta. Nema šanse da vam prilikom lizanja korneta ne ostane barem dio sladoleda na bradi.

Razne tjestenine, pasta

Pasta je zeznuta stvar. Iz osobnog iskustva znam da su iznimno rijetki objedu u kojima je neka tjestenina s nekim umakom, a da dio tog istog umaka ne završi u bradi.

Nema neke posebne čarobne tehnike da se ista jede, a bez kontaminiranja brade kao takve. Špagete pak bolje da ne režete na manje komade.

No, postoji jedan trik. On leži u tome da jednom rukom, dominantnom jedete pastu, dok drugom rukom sakupite bradu i maknite je malo po strani kad tjesteninu prinosite ustima. Ponavljajte to za svaki zalogaj.

Ako pak kojim čudom uspijete zadržati bradu čistom nakon paste, a da pritom niste primijeniti spomenutu ili bilu koju drugu metodu koju ste sami razvili, vrlo je vjerojatno da kuhar tjesteninu i umak nije pripremio onako najbolje kako treba.

Pića

Kod konzumacije pića najsigurniji ste ako koristite cjevčicu. No postoje pića (viski, pivo i bilo koja druga pića za odrasle muškarce…), ali i situacije (većina javnih pojavljivanja) u kojima gospodin ne može koristiti slamčicu. Tu na scenu onda dolazi posebno razvijen proizvod naziva brkobran. Njegova je funkcija jednostavna, a to je da štititi vaš brk od pivske pjene, slatkog koktela, ali i ostala umakanja u razna pića.

Uglavnom

Ponekad je jednostavno nemoguće izbjeći hranjenje i pijenje, a da pritom ne omastimo brk. Ako imamo tu slobodu da možemo za vrijeme hranjenja izgledati onako prljavo, neka samo izgledamo, to je sasvim normalno. Ako pak se ipak radi o nekom pristojnijem mjestu, događaju, društvu imajte uz sebe uvijek dovoljno papirnatih i vlažnih maramica kojima ćete obrisati brk i bradu iza svakog zalogaja.

Na kraju pak procesa hranjenja, otiđite do toaleta i očistite bradu toplom vodom, lagano je obrišite i nanesite malo ulja na nju. Izgledat ćete i osjećati se kao da ste tek izašli iz kupaonice. Što na kraju krajeva i jeste učinili.

Ulje ili balzam naravno, svaki bradonja, uvijek nosi uz sebe, to nije potrebno posebno napominjati.

Isto tako prije jela, srednji dio brka nemojte mazati voskom zato što ćete kasnije brk lakše očistiti samo mlakom vodom.

Ako pak već morate jesti iz ruke ili jedete veće zalogaje (recimo prvomajski grah) onda pomoću kažiprsta i palca razmaknite brkove i bradu oko ustiju, a prije svakog unosa hrane ili zagriza.

Nakon jela, ispričajte se sa stola te očistite brk ili bradu kako bi vam daljnje druženje bilo besprijekorno i bez nepoželjnih upadica i komentara onih najpametnijih osoba oko vas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.