REVOLUCIJA PUTOVANJA Ma tko ne bi letio raketom i to za male novce?

Osnivač i direktor tvrtke SpaceX Elon Musk otkrio je da će se na Mjesec i Mars putovati novim raketnim sustavima. No, žarka mu je želja te iste sustave iskoristiti i za putovanja na Zemlji.

Musk je na konferenciji iznenadio pristune i prikazao video u kojem je predstavio kako bi putnici raketama mogli brzo stizati na velike udaljenosti na Zemlji.

Kaže bi putnicima za najduža putovanja, koja nekim drugim prijevoznim sredstvima mogu trajati satima ili danima, raketama trebalo pola sata. Do najudaljnije točke na Zemlji stizalo bi se niti za sat vremena. Pri tome bi cijene letova raketama bile iste kao i za ekonomske letove avionima.

Nadolazeću megaraketu osnivač SpaceX-a nazvao je Big Fucking Rocket ili skraćeno BFR, koja bi se trebala koristiti i u misiji na Mars 2024. godine.

BFR bi trebao imati “pristaništa” u svim velikim gradovima na svijetu. Ova raketa ili masivni svemirski brod kretao bi se oko Zemlje i spuštao na plutajuće platforme smještene pored većih gradova.

SpaceX bi putnike prevozio brodom do plutajuće raketne platforme, a potom bi se kroz tunele ukrcavali u raketu. Međutim, umjesto da raketa odleti na drugi planet, ona će se dići u orbitu iznad Zemljine atmosfere, nakon čega bi se brod s putnicima odvojio od nje te zaputio prema drugom odredištu.

Prema Muskovim procjenama, putnici bi u raketama stizali od Hong Konga do Singapura za 22 minute, od Londona do Dubaija ili New Yorka za 29 minuta ili od Los Angelesa do Toronta za 24 minute. Put od New Yorka do Šangaja trajao bi 39 minuta, a putnici bi za to vrijeme prešli čak 11.851 kilometara.

Nakon poprilično detaljnog predstavljanja ideje, Musk je otkrio da bi s prvim projektima mogli krenuti već kroz šest do devet mjeseci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.