Gospodo, samo pomiješajte vodu i alkohol i vaša tekućina za odmrzavanje stakla je spremna

Tijekom prosinca domaći su mediji donosili genijalne, fantastične, ne možeš vjerovati, odlične, nikad viđene, nema više struganja i tko zna kakve sve revolucionarne načine za odmrzavanje zaleđenih stakala automobila. To je nešto što mnogi od nas primjenjuju već duže vrijeme.

Svakome vičnom razmišljanju vlastitom glavom jasno je da se mora raditi o nekoj vrsti alkohola ili mješavini alkohola i vode. I to je to.

Alkohol koji je najbolje koristiti je izopropilni alkohol ili izopropanol i može ga se kupiti skoro na svakom koraku, ima ga čak i u ljekarnama, s time da će vam ljekarne najvjerojatnije ponuditi 70% etanol, što isto nije tako loše. Litra ovog alkohola košta oko 70 kuna.

Izopropanol možete potražiti u specijaliziranim radnjama za elektroničku opremu jer se on najčešće koristi za čišćenje elektroničkih komponenata, ali isto tako izopropanol je odlično otapalo kod pripreme ulja kanabisa. Stoga, nije ga na odmet imati kod kuće ;)

Najbolji omjer je 2/3 alkohola i 1/3 vode. Nije potrebno dodavanje nikakvih sredstava za čišćenje. Sve to stavite u flašu za raspršivanje i spremite u auto. Temperatura smrzavanja ovog alkohola iznosi -89°C (kod mješavine s 1/3 vode pada na oko 60°C), tako da nema šanse da vam ikad smrzne u vozilu, osim ako planirate voziti unutar polarnog kruga.

Jedan moj stariji poznanik peče rakiju. Za vlastite potrebe. Iznimno je ponosan kad mu ista vatrena voda prelazi 50% alkohola. Ta će rakija također otopiti stakla, samo na preporučam vožnju odmah nakon procesa otapanja.