ALARMANTNO STANJE Ovaj nam video prikazuje porast globalne temperature u posljednjih 140 godina

NASA je kreirala vizualizaciju promjene temperature od 1880. do danas.

Klimatske promjene i znanost o klimatskim promjenama ogromna su područja znanosti s ogromnim količinama podataka i informacija koje je teško, neodgovorno i prije svega neozbiljno zanemarivati, ponajviše sada kada je taj problem postao političko oruđe u mnogim dijelovima svijeta.

Ovaj videozapis iz NASA-e pokazuje povijesni prikaz površinskih temperatura na Zemlji, a koje se bilježe od 1880. godine do danas.

U samo 36 sekundi možete vidjeti stalan porast temperature koji je, znanstvenici kažu, povezan s našom globalnom uporabom fosilnih goriva.

Podaci se prikupljaju iz ogromne mreže od 6 300 meteoroloških stanica, boja te raznih istraživačkih stanica širom svijeta.

NASA-ini podaci, odnosno njihova interpretacija tih podataka predstavlja jednu od tri glavne interpretacije podataka o globalnoj temperaturi. A sve tri usko se slažu i slične su s podacima koji su predstavljeni ovdje.

NASA je detaljno objasnila i opisala kako se temperature analiziraju, a kako bi se stvorio ovakav vizualni prikaz.

Ova sirova mjerenja se analiziraju pomoću algoritma koji uzima u obzir raznoliki razmak temperaturnih postaja diljem svijeta i efekte urbanog zagrijavanja koji bi mogli utjecati na točnost rezultata. Ovi izračuni stvaraju globalne prosječne varijacije temperature od 1951. do 1980. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.