Ovo je prvi pametni sat na svijetu kojeg nikada ne morate puniti

Problem pametnih satova je tome da što su pametniji to im treba više struje, odnosno energije. Sav taj mozak potrebno je i napajati te hraniti.

Ljudi su se kroz povijest dosjetili raznih načina da probaju napraviti svojevrsni uređaj koji će se napajati sam, odnosno o kojem nećemo morati brinuti o napajanju odnosno punjenju baterija.

Analogni satovi taj problem rješavaju automatskim mehanizmom koji energiju za pokretanje dobiva pomoću pokreta ruke. Seiko je bio među prvim satovima koji su implementirali takve sustave napajanja.

Zatim tu je i Sunce iz kojeg uređaj crpi energiju te je pretvara u električnu energiju za pokretanje uređaja.

No, postoji jedan pametan sat kojeg nikad nećete morati puniti. Koji energiju ne crpi iz Sunca, dakle preživjeti će polarnu noć, ali nije ni nužno da je stalno u pokretu kako bi se preko automatskog mehanizma i punio.

2-2

Pametni je to sat koji će energiju za sebe crpiti od nositelja. Dakle iz nas. Točnije konzumirati će našu tjelesnu toplinu.

Prema riječima same tvrtke, odnosno proizvođača, Matrix PowerWatch, ovo je sat kojeg doista nikada nećete morati puniti.

Jednom kad ga stavite na ruku ne morate ga više skidati. Osim ako to želite.

Između ostalog sat će mjeriti vašu aktivnosti, brojiti će utrošene kalorije, brojiti korake, pratiti će vaš uzorak spavanja, a sve to pomoću takozvane napredne termoelektrične tehnologije, a što znači da će na osnovu mjerenja vaše tjelesne temperature raspoznati razne statističke podatke o vama.

Isto tako će vašu tjelesnu temperaturu konvertirati u električnu energiju za vlastito napajanje. Ima i mjerilo koje prikazuje koliko električne energije vaše tijelo generira u određenom trenutku.

Kad pak ga skinete sve podatke sprema u memoriju te odlazi u takozvani sleep mod. Kad ga opet stavite na ruku, automatski se vraća u stanje u kojem je bio netom prije skidanja.

Želite li svoj primjerak ovog sata trkom na Indiegogo te rezervirajte jedan za sebe, a potrebno vam je svega 129 dolara. Da, radi se o satu koji košta 10% cijene Apple Watcha. Sat bi nakon rezervacije trebao na vašoj ruci biti negdje oko ljeta slijedeće godine.

Naravno, možete ga koristiti i za pokazivanje vremena.

1-10-42-17-am