Pripremite bradu za zimu, hladno vrijeme, ali i mogući ledeni vjetar u bradi

Brinete se o bradi bez obzira koje je godišnje doba pred vama ili u vama, a isto tako znamo da pravom bradonji ovakvi savjeti nisu potrebni. Možda posluže kao zabavno lifestyle štivo ili samo podsjetnik nevjernim Tomama da se brada ne brine sama o sebi.

Ne mislimo pritom na onaj kolač. Sve u svemu, zima iziskuje nešto više pažnje po pitanju svega, a kako bi se zaštitili od hladnih i ledenih neprilika koje nas čekaju i ove zime. Brada je, među rijetkima, vrlo često na prvoj liniji obrane od gubitka topline i zapljuskivanja ledenom kišom kojom nas nerijetko zima počasti.

Stoga ne zaboravite joj malo više pažnje posvetiti i ove zime, jer kad stigne proljeće i kad stigne vrijeme buđenja, romantike, ljubavi i parenja, gospodo, vaša će vam proljetna brada biti sretna, zdrava i vama na ponos.

Ulje za bradu

Prije nekih 5 mjeseci smo pisali o tome kako su ulja za bradu esencijalni dodatak ljetnom groomingu, a kako bi isto proveli što bezbolnije. Bezbolnije što se tiče brade. Ista je stvar i kroz zimu te hladne zimske dane. Brada je prva na udaru snijega, hladnoća, ledenih kiša, smogom obogaćenog snijega s ceste, vlage i svega ne tako ugodnog što nam donosi zima.

Ulje će odraditi svoje, očeličit će vašu bradu, nahraniti je, hidratizirati.

Ulja za bradu nisu neka specijalna, tajnovita i čarobna mješavina čarobnih sastojaka, a kako će vam prezentirati trgovci u trgovačkim i kozmetičkim lancima. Također savjetujemo da se baš i ne oslanjate previše na njih kad je u pitanju njega vaše brade. Realno, hoćete li više vjerovati bradonji s 20+ godina iskustva u nošenju i njezi vlastite brade ili nekoj uvijek nasmiješenoj, uvijek sretnoj, nikad u problemima i nikad u brigama mladoj djelatnici odjela kozmetike? Odgovor na ovo pitanje će vas ujedno definirati u koju vrstu bradonja ulazite – iskrenog i ozbiljnog ili onog pomodarskog.

Koristite stoga prirodna ulja, mješavine prirodnih u ulja, ulja koja kupujete od kolega bradonja. Time ne samo da dajete 100% vašoj bradi, već pomažete jednom malom ali rastućem gospodarskom sektoru, poput nas, da financijski preživimo u ovim tmurnim danima.

Balzam za bradu

Za balzam volimo reći da su samo malo čvršća agregatna stanja samih ulja za bradu. Iako to nije baš najtočnije, esencija balzama je prilično slična ulju za bradu, te će vam osim dohrane i hidratacije brade omogućiti da bradu lakše oblikujete u oblik koji želite. Rana oblikovanja brade naučit će tako bradu kako treba ubuduće rasti. Iz osobnog iskustva savjetujem da prvo nanesete manju količinu ulja, dobro ga umasirate u bradu, raščešljate, a zatim uzmete malo balzama, rastopite ga trljajući među dlanovima i nanesete na bradu ujedno je i oblikujući. Naravno, savjetujemo samo prirodno.

Biotin

Dobro se kroz zimu malo opskrbiti biotinom pa da kosa, brada, ali i nokti budu zdraviji i otporniji. Postoje dodaci prehrani koji će vas napuniti biotinom do samih granica, no, kako i kod ulja, balzama i kasnije ćete vidjeti regeneratora ne preporučujemo to. Možda je dobro, možda nije, ali pristalice smo da se malo kvalitetnije hranite i da konzumirate prirodne namirnice bogate biotinom.

Češalj

Zašto je češalj bitan za zimu? Bitan je kroz sva godišnja doba. Brada zimi služi kao odličan izolator na vašem licu. Naime, znano je da se najviše temperature, odnosno topline gubi kroz glavu (tjeme i lice). Stoga nosimo kapu. Kako nosimo kapu prirodno je za naš organizam da toplinu zrači kroz lice. Da bi zaustavili taj gubitak topline djevojke i neki nježniji muškarci nose šalove, dok mi ostali nosimo bradu.

I kakve to ima veze s češljanjem?

Nekad, ali često još i danas kao izolator u kućama i stanovima koristi se staklena ili kamena vuna. Naime, da bi njezina funkcija izoliranja topline i zvuka bila potpuna onda mora biti prozračna, ne smije biti zgnječena i mora onako prirodno ležati između dvije membrane. Tako je i s bradom. Češljem je raščešljamo, linearno je sredimo da bude prozračna, da nema zapetljanih kosa, čvorića i ostataka hrane i tek onda je ona potpuni toplinski izolator.

A tu je još i zvučna izolacija. Naime, ako ste jedna od onih osoba koje doista glasno žvaču, pustite bradu i hranu ćete žvakati tiše.

Pratite linije lica i brade

Doduše praćenje linija lice i nije neki poseban zahvat kako bi pripremili bradu na zimu, to je više onako da vaša brada izgleda pristojno, održavano, a bez obzira na duljinu i gustoću. Govorimo o brijanju i trimanju.

Spominjemo ovo jer i zimi morate izgledati prezentno, uredno i sređeno kao pravi gospodin. Ono što je bitno je sami način trimanja brade. To zna vaš lokalni brico, ali, otkrit ćemo vam tajnu, način na koji trimate bradu je da prvo idete vertikalno prema dolje, a onda trimate horizontalno kao svojevrsni fine tuning ili završni dodir. Time će brada izgledati uredno, krasno i gospodski pristojno, a kad nosite tako sređenu bradu onda doista nema zime ni na minus 20-ak stupnjeva.

Koristite regenerator

Ako već koristite regenerator za kosu, onda bi čak mogli koristiti i regenerator za bradu. Objasnili smo već nebrojeno puna kroz portal blagodati ulja i balzama te potrebu ta održavanje prijeko potrebne hidratacije brade i kože, no vrijeme je da naš jutarnji i večernji grooming povremeno dignemo na novi nivo. Uvedemo i famozni regenerator. Naravno kako proizvodi za kosu nisu prikladni za bradu, tako nije ni regenerator.

Preporučujemo korištenje prirodnih sastojaka, regeneratora koji su provjereni od strane drugih bradonja i koji naravno imaju dobre reference. Isto kao i kod ulja za bradu regeneratore ne kupujete u trgovačkim centrima, ponajviše onima specijaliziranima za kozmetiku, jer osim ako ne želite stavljati razne kemijske preparate u bradu, preporučujemo kupnju istih od, mi ih zovemo, poduzetnih bradonja. Takvi jeftiniji i masovno proizvedeni regeneratori nerijetko sadrže sulfate ili paraben koji pak dugoročno oštećuje vašu bradu. Neki balzami za bradu već imaju regeneratore, raspitajte se prilikom kupnje.

Zaboravili smo prije svega upitati se – a čemu regenerator? Opišimo ga jednim prikladnim, a svakodnevnim poljoprivrednim rječnikom – prihrana našoj bradi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.