JESTE LI ZNALI Porez na bradu plaćao se u Engleskoj i Rusiji

Vjerujem da bi se našlo i danas bradatih fundamentalista koji bi uveli porez na brade, a kao svojevrsnu kontrolu fenomena zvanog hipsterska brada. Iako smo mišljenja da bradu može, smije i preporučujemo je svakome, možda će jednog dana upravo bradati dio nacije postati posljednja linija obrane za spašavanje oronulog proračuna matične nam države.

Vraćamo se stoga u današnje vrijeme sve češće spominjano 16. stoljeće i to u Englesku u vrijeme vladavine kralja Henrija VIII, koji je davne 1535, kada je i sam nosio bradu, uveo porez na bradu.

Brada se oporezivala s obzirom na društveni položaj nositelja iste. Pa je tako osoba koja je nosila bradu, a bila je siromašnijeg imovinskog i materijalnog stanja plaćala manji porez na bradu, dok su oni imućniji plaćali više.

U sustav oporezivanja brade su upadale sve one brade koje su bile starije od dva tjedna

Samo oporezivanje brade je obustavljeno još za vrijeme vladavine Henrija VIII, ali je porez ponovno uvela njegova kći kraljica Elizabeta I. Oporezivala se svaka brada starija od dva tjedna.

Henry VIII, 1542. godine
Henry VIII, 1542. godine

Ni u Rusiji situacija nije bilo mnogo drugačije. Naime, tamo je car Petar I kao dio modernizacije zemlje, a s ciljem približavanja europskim modelima, uveo porez na bradu za sve koji su nosili bradu ili samo brk.

Porez na bradu
Petar Veliki

Za razliku od Engleske, u Rusiji bi nakon plaćanja poreza dobili token, kovanicu, odnosno potvrdu da ste porez platili. Kovanica je obično bila od srebra ili bakra, sadržavala je njihove simbole kao što su ruski orao s jedne strane, dok je s druge strane bilo lice s nosom, ustima, brkom i bradom.

Na samoj kovanici bila su embedana dva natpisa “novac uzet” i “brada je suvišno opterećenje”.

“Neplatiše” koji bi odbijali plaćati porez bili bi gonjeni, odnosno kažnjavani prisilnim javnim brijanjem. Porez je ukinut 1772. godine.