Pravila ponašanja uživatelja cigara – cigar etiquette

Našli smo ovaj post u arhivi...

Danas na internetu, ali i okolici u kojoj živimo nailazimo na svakojaka luda, nekima neprihvatljiva, a ponekad i divlja ponašanja te norme društva, no još uvijek postoji jedno mjesto gdje se prioritet stavlja na dobre manire i etiquette – a to je salon uživatelja cigara.

Zino Davidoff je zaslužan za manire koje danas znamo kao “cigar etiquette”. Čak je napisao i knjigu o tome. Zino je naime onaj istinski, pravi gospodin i to od samog izgleda, načina odijevanja pa sve do načina na koji uživa cigare.

Govorimo o onim pravim manirama “starog svijeta”; vremena kada su gospoda otvarala vrata damama, i kad su se skidali šeširi ulaskom u neku prostoriju.

Iako su i neki od tih običaja preživjeli te se primjenjuju, danas u društvu jednostavno prolazi sve, a ulazak u neki salon uživatelja cigara biti će kao ulazak u neki bizaran svijet.

Ne mislim pritom da salon uživatelja cigara okuplja samo neku umišljenu, nedodirljivu gospodu koja gleda na svijet s visoka; već sasvim nešto suprotno.

Sukladno tome postoje i određena pravila ponašanja kako postati bolji uživatelj cigara. Prema današnjim normama i navika, neka su pravila gospodina Davidoffa previše “viktorijanska”, primjerice, cigaru bi trebalo držati između kažiprsta i palca, a ne između kažiprsta i srednjeg prsta. Zino naime smatra da su te bivše metode više elegantne od današnjih.

Iako je vjerojatno u pravu, način na koji držite cigaru je prvenstveno vaša osobna stvar.

Još jedno takvo pravilo koje valja spomenuti je skidanje brenda cigare prije pušenja, a kako ne bi reklamirali samog proizvođača, odnosno pokazivali koliko je vaša cigara skupa (ili jeftina). To pravilo se još uvijek koristi kod pojedinih uživatelja cigara, no ono je s vremenom dosta izblijedjelo, jer većina uživatelja baš želi znati čiju cigaru pušite. To je ujedno i odlična tema za počinjanje razgovora.

Pogledajmo sada neka iskušana pravila i načela ponašanja uživatelja cigara koja se koriste i danas, a kao što je i pokojni jazz klavijaturist, Dave Brubeck rekao let’s Take Five.

Priprema cigare

priprema_ciagerKad pripremate cigaru za pušenje, kapicu obavazeno odrežite originalnim rezačem kao što je rezač s duplom oštricom, rezač V oblika ili okrugli rezač tzv. cigar punch. Nemojte koristiti nožić, skalper ili razne rezalice, a najbitnije od svega nikada nemojte zubima odgristi kapicu s cigare. Jednostavno, taj duhan je lošeg okusa i kasnije možete samo imati probleme s raspadanjem cigare.

Kod pretpaljenja tzv. stopala, odnosno otvorenog dijela cigare, imajte vremena i strpljenja te pritom držite otvoreni plamen što dalje od stopala cigare, ali opet dovoljno blizu da užarite duhan. Najbolje je koristiti šibice ili upaljač sa slobodnim otvorenim plamenom kako bi izbjegli bilo kakva dodatna i nepotrebna sagorijevanja duhana koja mogu uništiti cijeli okus cigare.

Svakako cigaru za vrijeme paljenja držite u rukama, a ne u ustima kako bi vidjeli što radite.

Kada se stopalo zacrvenilo, polako puhnite kako bi se žar pravilno rasporedio po cijeloj površini cigare. Možda će trebati još dodatnog paljenja, ponajviše ako je cigara rađena od nešto masnijeg duhana – ti listovi su obično tamniji do crni i teže se pale.

Uglavnom što god radili nikako nemojte cigaru paliti kao cigaretu, stavljajući u usta i paliti blizim plamenom jer ga vrlo lako duhan možete “prepaliti” te time dobiti loš žar i gorki okus duhana.

Pušenje (uživanje) cigare

pepeljaraMožda ste primijetili kako neki popuše cigaru u rekordnom vremenu. Vrlo vjerojatno se radi o bivšim ili aktualnim pušačima cigareta; jednostavno imaju potrebu za češćim uvlačenjem dima, takozvanog – pufkanja.

Iako možda nikada niste pušili cigarete, cigaru pokušajte uživati tako da dim uvlačite jednom u minuti ili čak jednom u dvije minute. To omogućuje da se cigara i dim malo ohlade te tako kvalitetnije osjetite aromu i blend duhana, a što je na kraju i cilj uživanja. Osim toga, uživanje cigare bi trebalo biti opuštajuće. Uzmite si vremena i uživajte u njoj, kao što uživate u laganom žvakanju hrane. U suprotnom bi vam uživanje cigare moglo biti nešto što nećete doživjeti onako kako bi trebali, a razlog tome može biti samo vaša nestrpljivost.

Pepeo

Mnogi uživatelji cigara jednostavno kao da igraju igru tko će zadržati više pepela na cigari. Zabavna igrica, ali nikako nije ispravan način pušenja cigare. Koliko li je samo puta papeo pao na odječu, stol ili nepoželjno mjesto.

Dovoljno, odnosno idealno, je od pola inča do jednog inča (2,5 cm) pepela. Pepeo služi i kao svojevrsni filter te vam omogućava da uvlačite nešto hladniji dim cigare. Kad dođete do te granice od cca 2 cm nježno prebacite pepeo u pepeljaru. Možete čak rotirati cigaru/pepeo o stjenke pepeljare kako bi nježno ispao te oblikovao uredni konusni završetak. Uglavnom nikada pepeo ne bacajte na pod ili obližnu teglu s cvijećem.

Gašenje cigare

Da li ste jedna od onih osoba koja svoju cigaru popuši do samog kraja? Nema ničeg lošeg u tome, ukoliko cigara ima konstantan i fini okus do samoga kraja. Ima cigara koje su fine do posljednjih milimetara, no većinom cigara postaje gorka i nefina na zadnjih nekoliko centimetara. Ako ste osoba koja želi riješiti i zadnji milimetar svoj cigare, jer ste je eto platili 50, 100 kuna, stvari će u vašoj karijeri kao uživatelja cigara postajati samo gore. Baš naprotiv, ako cigara postane gorka na samom početku te se okus ne popravlja, jednostavno je odložite i pustite da se ugasi. Kad je puštate da se gasi, nemojte je uništavati i gužvati kao cigaretu. Takvo agresivno gašenje će samo rezultirati neugodnim i kiselim mirisom te priličnim neredom u pepeljari i stolu.

Lančano (stalno) pušenje

cigar1Znam prijatelja koji je “lančani pušač”. Ne prođe ni minuta od gašenja cigare, kad se poput magije, nova pojavi u njegovim ustima, a uvijek su to odlične i kompleksne cigare.

Naime, nema ničeg lošeg ukoliko popušite i nekoliko cigara na jednom sjedenju, naravno, ako možete to podnijeti, ali svakako je preporučljivo nepcu dati malo odmora od dima. Pokušajte pričekati barem pola sata ili sat vremena prije pripreme slijedeće cigare. Možete čak pročistiti nepce bitter lemonom ili sokom od limete.

Stalnim lančanim pušenjem možete pregorjeti nepce. Prva cigara možda ima odličan okus, ali bez pauze, nemojte se čuditi da slijedeća cigara nema taj okus, dapače, ima loš okus.

Ponovimo, uživanje cigare je nešto što treba biti opuštajuće i nešto gdje treba uživati u okusima i aromama duhana.

Ako si uzmete pauzu između cigara, ili čak maksimalno odužite pušenje jedne cigare, vrlo je vjerojatnije da ćete istinski uživati u onome što ste platili.

Jedan proizvođač izuzetno finih cigara, koji bi mogao ispušiti i do 50 cigara dnevno, nedavno mi je rekao da dnevno uživa samo dvije cigare. Jednu uz jutarnju kavu i jednu oko 15 sati. Taj vremenski odmak između cigara omogućuje mu posebno uživanje u svakom dimu te konzistentno i svakodnevno uživanje u svakoj cigari.

Uglavnom ovo je nešto što možete primijeniti pri slijedećem uživanju cigare. Imajte na umu da ovdje navedena pravila ponašanja možete primijeniti bilo gdje i bilo kada se nađete u nekom društvu uživatelja cigara. Nije na odmet završiti sa mišlju – bolje biti gospodin koji uživa u cigari, nego pušač cigare koji nije gospodin.

– članaka izvorno objavljen 11. travnja 2015. godine.

Autor: Andrew Sloss (Be A Better Man)