Vještine koje svaki muškarac treba znati

vještine

Unazad samo pedesetak godina, društvo, gospodarstvo, tehnologija, odnosi, sve se promijenilo gotovo u potpunosti. Jesu li te promjene promijenile i percepciju što pravog muškarca čini upravo takvim? Percepcija je da muškarac treba biti sposoban i svestran, a da bi bio takav mora imati određene vještine. Bez obzira koliko je vremena prošlo i koliko se sve oko nas promijenilo, precepcija je još uvijek takva da, u kojoj god situaciji bio, muškarac se mora znati snaći.

Za primitivnog muškarca, popis vještina je bio vrlo kratak i relativno jednostavan – borba za život i lov. Moderan muškarac ima puno širi popis vještina. On treba istovremeno biti diplomat i ratnik, intelektualac i drvosječa. Treba i “tvrde”, i fine vještine, one koje će koristiti svaki dan, kao i one koje će držati u stražnjem džepu za rezervu.

Dobro i koje su to onda vještine? Sjetili smo ih se puno i nije nam bilo lako “skresati” popis, no donosimo njih dvadeset za koje smo procijenili da su najvažnije. Zapravo, one vještine za koje ne želimo da izumru.

1. Vješanje slike o zid
Iako ovo i nije neka znanost, poznavanje osnova o vješanju slika na zid – gdje ih i kako smjestiti, osigurat će neoštećene zidove kao i dodatan šarm interijera.

2. Čitanje knjige
Otvori knjigu. Pročitaj. Zatvori knjigu. Neš’ti vještine:-) No, nismo mislili na to. Čitajte sa srcem štivo koje vas oplemenjuje.

3. Pregovaranje
Pregovaranje je rijetko kome ugodno, no pravi muškarac će to obaviti samopouzdano, smireno i bez napada na drugu osobu.

4. Pričanje viceva
U vrijeme šeranja zabavnih sličica, pričanje viceva polako postaje umjetnost. Za koju apsolutno, nikako ne želimo da nestane, stoga vježbajte ovu vještinu svaki dan.

5. Roštiljanje
Ovo je jedna od naslijeđenih vještina onog primitivnog lovca. Otkrijte ponovo vatru i prehranite gladnu obitelj (a može i susjedstvo).

6. Mijenjanje gume na autu
Koliko god su se žene emancipirale i znaju same promijeniti gumu, ipak će cijeniti pomoć snažnije, muške ruke. A i vama će dobro doći ovo znanje.

7. Pokretanje auta na guranje
Prazan akumulator je najčešća situacija gdje vam ova vještina može zatrebati. Naučite pokrenuti auto u drugoj brzini i izbjegnite vuču.

8. Oštrenje noža
Od džepnog nožića do kuhinjske sjekire za meso, oštrice su sastavan dio muškog svijeta. Imajte uvijek spreman i naoštren nož, bez obzira htjeli samo odrezati komad jabuke ili se golim rukama, u divljini, branite od podivljalog rakuna.

9. Kupnja odijela
Vjerojatno ćete u životu kupiti dva do tri odijela. Ako ste dovoljno vješti da kupite ono pravo, koji ne izlazi iz mode i koje je dovoljno kvalitetno, do slijedeće kupnje proći će i deset godina.

10. Rukovanje
Stisak ruke kod rukovanja važan je za prvi dojam. Nije dobro ako je presnažan, nije dobro ni ako je labav. Vješti su oni čiji stisak ulijeva povjerenje i toplinu.

11. Točenje piva
Da li je zaista bitno kako se toči pivo? Uh, neki pivopije bi vas prozvali heretikom da ih to pitate. Naravno da jest. Zbog toga što se pravilnim točenjem oslobađaju posebne arome koje inače nećete osjetiti.

12. Otvaranje boce bez otvarača
Kampirate s prijateljima i shvatili ste da niste ponijeli otvarač za pivo. Vama to nije problem. Kao majstor improvizacije, otvorit ćete pivo nožem, granom, drugom bocom, što god da vam je u tom trenutku pod rukom.

13. Vožnja po snijegu
Vožnja u automobilu, naravno. Koliko god vam proklizavanje kotača i klizanje u zavoju podizalo adrenalin, kao odrastao muškarac ipak znate da umjerena i mirna vožnja pobjeđuje na utrci.

14. Nokaut
Ako možete izbjegnite borbu, no ako ne možete onda ju skratite što je moguće više. Po mogućnosti na samo jedan nokaut udarac.

15. Ispravnisklekovi
Bez obzira, posjećuje li teretanu ili ne, pravi muškarac zna kako se ispravno rade sklekovi.

16. Zviždenje s prstima
Ne, ne mislimo pritom da zviždite za zgodnim ženama. No, ako već zviždite, na primjer, za psom, činite to onda glasno i prodorno.

17. Zabijanje čavla
Za one nevješte, ovo znači udarati po čavlu svim silama dok jedan od te dvojice ne pobijedi:-) A to onda znači i šlampavo obavljen posao, koji mudar majstor tako ne radi.

18. Popravak slavine koja curi
I dok vodoinstalaterski poslovi nikako ne spadaju u DIY projekte, ovaj zadatak ipak svaki muškarac treba znati napraviti. Uz nešto alata, sve što je potrebno je da zatvorite dovod vode, promjenite gumicu u slavini i ponovo otvorite dovod.

19. Uvijek znati gdje je sjever
Muškarac uvijek zna svoj smjer, kako u životu, tako i na cesti. Pravi muškarac zna gdje je sjever bez tehničke pomoći i pronalazi ga pomoću štapa, sata i sjene

20. Vezanje kravatu
Čak i u ovoj našoj ležernoj kulturi, gdje je u redu u tenisicama ići na posao, ipak dođe prilika kada je kravata potrebna. Umjesto da vam je veže mama, naučite to napraviti sami.