PRAKTIČNI VODIČ Kako živjeti kao kralj u vlastitom dvorcu

Dvorac Pejačević u Našicama
Dvorac Pejačević u Našicama

Da, oduvijek sam želio živjeti u svom dvorcu. Imati zmaja, konja, bijelog. Biti vitez, spašavati djeve, države, razne. No, onda je došla realnost. Dvorac se smanjio na kuću. Kuća na montažnu kuću. Montažna kuća s vremenom pretvorila se u stan. Od 65 kvadrata. Ne treba više. Doduše nisam ni kralj, konj je bijeli, ali veličine omanjeg kućnog psa. Zmaja nemam, a djeve se danas više ne spašavaju.

No nečiji, možda i vaši, snovi nisu se smanjivali toliko s vremenom. Neki, dvorci čak su se i povećavali. Pretvarali u realnost. Neki još rastu. Jedino ne vidim baš neke pretjerane sreće u tome.

Osim toga posjedovanje i održavanje dvorca je skupo. Prilično skupo. Doduše, postoji čak rješenje i za to, samo treba preseliti u susjednu Italiju. Što na kraju krajeva i nije tko loša ideja.

No, vi ste tvrdoglavi i želite dvorac. Praktični ste domoljub (ili uvijek dobrodošao stranac) te Italija ne dolazi u obzir. A za lovu ne pitaj. Riješit će se.

Dvorca Feštetić, Pribislavec kraj Čakovca
Dvorca Feštetić, Pribislavec kraj Čakovca

Stoga prvo na što morate paziti je, naravno lokacija.

Stanovnik ste Hrvatske. Hrvatska se nalazi u Europi, a Europa je prvo mjesto na koje morate gledati kada tražite srednjovjekovni dvorac. Uz Hrvatsku, u toj istoj Europi nalazi se i Velika Britanija, odnosno Wales. Mjesto koje je bogato dvorcima ponajviše iz Željeznog doba i Rimskog carstva. Mjesto koje ima najviše dvoraca po kvadratnom kilometru u svijetu.
No, vi ste praktični muškarac i u obzir dolazi samo Hrvatska. Zaboravljamo na Robin Hoda, Harry Pottera, Igre prijestolja i kuću Stark te sva ostala čudesa iz velških dvoraca te se koncentriramo na domaće brege, ravnice i more. Sve ostalo ovisi o vašim mogućnostima. Napomenuli smo da je skupo.

Dvorac Hilleprand-Prandau u Valpovu
Dvorac Hilleprand-Prandau u Valpovu

Što bi još trebalo imati na umu?

Većina useljivih europskih dvoraca izgrađena je negdje oko i između 12. do 14. stoljeća. Stoga dvorci kao takvi i donose i životni stil kao takav. Što znači da nekada nije bilo interneta, televizije, struje, WiFI signala, indukcijskih rešoa. Isto tako nekada se nije davalo toliko pažnje higijeni i čistoći kao danas. Teško da ćete pronaći muški toalet, odnosno WC dostojan kralja poput vas.

Ali opet kao vlasnik dvorca ima puno prostora, puno zidova, puno prozora, puno hodnika. Dvorac s desetak pa i više soba idealan je za razne čajanke nakon posla, ekstravagantne večere i slično.

Stari grad Varaždin
Stari grad Varaždin

Srećom, danas u 21. stoljeću više nije potrebno ni zasuči rukave kako bi iz starog dvorca napravili mjesto pogodno životu upravo muškarca 21. stoljeća. Mnogi dvorci u ponudi dolaze već uređeni i spremni za vaše useljenje. Samo prije toga ubacite nešto osobnog u dizajna, omiljeni stil tepiha, tapete, zidne slike, namještaj, bazen, sauna, tajna soba…

Osim toga, dvorci su se gradili na osamama, na malo višim lokacijama odnosno brdašcima. Tako da vam to daje svojevrsnu prednost pred okolinom. Naime, uvijek je možete imati na oku. Pratiti svaki njezin korak. Vidjeti svakog tko se približava vašem dvorcu. Pa kad vidite recimo, neprijatelja, dobra i uspješna strategija uvijek je podići mostove iznad okolnog jezera u kojem obitavaju krokodili.

Dvorac Trakošćan
Dvorac Trakošćan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.