LOŠE VIJESTI Čokolade će biti još samo za 40 godina (i manje)

Iako nema mjesta panici, čokolade će biti još za naših života, ali razmislimo kakav to okrutan svijet ostavljamo našoj djeci.

Gospodo, sram nas bilo. Doista se može sakriti u najmanju mišju rupu i to bi bilo previše za nas. Nije problem što će naša pohlepa iskorijeniti ovu krasnu namirnicu i što ćemo je svu izjest. Priroda se pobrinula za to i imali smo je skoro pa u neograničenim količinama.

Problem je u tome što neki od nas još uvijek ignoriraju klimatske promjene. Možda nisu dovoljno informirani, educirati po tom pitanju i kako se to kaže dostigli su prag vlastite nesposobnosti. Sve u svemu rezultat toga je masovno obolijevanje i izumiranje prirodnog izvora čokolade – biljke kakaovca.

Ovim tempom zagađenja atmosfere te klimatskih promjena kakaovac bi mogao izumrijeti, doslovno biti iskorijenjeni, do 2050. godine. Sebični među nama će reći – pa što, ionako ćemo biti stari i pokojni. No, zamislite se kao klinca, kao dijete kojem roditelji nisu dali čokolade. Sjetite se koliko ste uživate u svakom zalogaju ove poslastice, a koju nam na pladnju nudi majka priroda.

Naime, službeno je izvješće da je biljka kakaovac opasno zaražena gljivičnim oboljenjima koje pak su rezultat jedne izmišljotine koju nazivamo klimatske promjene. Prema jednom članku koji je objavljen na Business Insideru znanstvenici i stručnjaci tako predviđaju da će kakaovac u potpunosti nestati za 40 godina, ako ne i prije.

No, još uvijek imamo šanse popraviti stvar.

Prvi je u taj popravak, točnije borbu protiv ljudske gluposti krenuo čokoladni gigant Mars koji je za početak izdvojio milijardu dolara kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida u atmosferu te kako bi poduprli znanstvenike koji rade na modificiranju DNK strukture samog kakaovca, a kako bi biljka bila postojanija u višim dijelovima zemlje, odnosno kako bi bila otpornija na hladne temperature i suši zrak jer je to jedini način da u ovom trenutku spasimo čokoladu.

Spomenimo samo još da polovica današnje ukupne čokolada na svijetu dolazi iz samo dvije države u zapadnoj Africi i to Obale Bjelokosti i Ghane.

Gospodo, vrijeme je da počnemo cijeniti ovaj krasni kontinent i čuvati ga kao kap vode na dlanu, a svima koji ne vjeruju u klimatske promjene i globalno uništenje naše jedine planete pokazati gdje im je mjesto.