Četiri načina kako poboljšati vlastitu produktivnost

Produktivnost. Ona nam često zadaje probleme u poslovnim zahvatima bilo koje vrste. Posebice u ovim postblagdanskim danima kada se trebamo trgnuti iz neke ugodne letargije te krenuti raditi. Doduše neki su već počeli sa spajanjima vikenda, tako da je prijeko potrebno već na samom početku godine tupiti o tome.

Nema boljeg radnog dana kada nam posao u neku ruku bude zabavan. To možemo postići tako da se bavimo onime što volimo raditi, onime što nas privlači i interesno je područje našeg života, ali isto tako zabavni aspekt poslovnim zadacima možemo postići jednostavnim tehnikama koje nas uveseljavaju.

Pokušajte sve pretvoriti u izazov

Bez obzira na količinu i vrstu posla svaki se zadatak može gledati ako svojevrsni izazov. Bez obzira čime se bavili. Recimo slanje mailova, komunikacija s klijentima, pisanje faktura, briga oko naplate, priprema završnih knjiga, posjet poreznoj… Da sve to može postati splet izazova.

Osobno ne volim birokraciju, ne volim poreznu, ne volim papirologiju, u tom segmentu mog poslovnog života vlada kaos. No, ako svaki dan odredim pola sata ili sat vremena te pretvorim taj dio u određeni izazov, to mi postaje manje naporno. Recimo, danas želim u sat vremena posložiti sve ulazne fakture od protekle godine na jednu hrpu. Ako uspješno završim izazov, slijedi nagrada. Nagrada može biti bombončić, a može biti i pola sata igranja Fallouta 4 ;). Sutra ponavljam priču s nekim drugim zadacima.

Znači svaki dan imam buđenje u 6:30 do 7:00. Nakon toga dijete vozim u vrtić, odlazim usput u pekaru. Dolazim doma uzimam psa i idemo u šetnju. Nagrada za uspješno obavljene jutarnje zadatke, koliko god oni bili jednostavni, je pola sata do 45 minuta šetnje uz slušanje nekog podcasta. U 9:00 sam u potpunosti spreman za nove zadatke koji traju negdje do 11:00 ili 11:30. Nagrada za uspjeh – ručak po želji. Uglavnom, razdijelimo dan na segmente, stvorimo si zadatke-izazove i udri brigu na veselje.

Poboljšajte fokus na zadatke

Evo pišem ovaj članak, pokušavam se fokusirati, a supruga odlučila uzet usisivač u ruke i usisati prašinu s podova. U 10:00 joj dolazi kolegica s posla na druženje. Sad je 9:30. Moj ured je u stanu i bez obzira koliko vrata zatvorio ne postoji idealna zvučna izolacija. Što mogu? Slušalice i glazba.

Da, puštanje glazbe u ovom trenutku me smiruje, eliminira iritantan zvuk usisivača i barem djelomično fokusira na posao.

Glazba koju možemo slušati da bi se maksimalno posvetili zadatku može biti raznolika. Meni za pisanje u ovom trenutku prolazi Hans Zimmer. Nekad je to klasika, nekad je to i death metal. Sve ovisi o raspoloženju.

Isto tako naišao sam na jednu studiju koja kaže da se fokusiranje može poboljšati ako gledamo bebe životinja. Pa zašto ne probati.

Ubrzajte si tipkanje

Manje više svi se danas u nekom trenutku poslovnog života služe računalom i tipkovnicom kao ulaznom jedinicom. I mnogi od nas tu gube najviše vremena jer tipkaju sporo. Tipkaju samo kažiprstima, gledaju tipkovnicu i traže slova umjesto da gledaju ekran, popravljaju tipfelere kako pišu, gube nit…

Prosječna brzina kojom tipkamo je oko 40 riječi u minuti. Ako to dignemo na 80 riječi u minuti, cijeli taj proces trajat će duplo manje, odnosno imat ćemo duplo više vremena na raspolaganju. To nam, gledajući sveukupno, može uštedjeti tisuće sati u karijeri.

Ima jedna igra koje se zove Typeracer. Igra je bazirana na vožnji autića protiv drugih online natjecatelja. Što brže tipkate to je vaš autić brži. Cilj je naravno stići prvi.

Gore sam spomenuo mailove i izazove te ubrzavanje procesa, poboljšati produktivnost, pa stoga pokušajte igru The Email Game gdje vaš Gmail može postati jedna velika igra.

Radite omiljene stvari te uzimajte pauzu

Zabavno je raditi ono što volimo raditi. Upravo zbog toga tijekom izvršavanja zadataka uzimajte pauzu, ponajviše kad osjetite da vam performanse opadaju. Uzmite pauzu i radite ono što volite raditi. Pauza će vam napuniti baterije i lakše će te se fokusirati natrag na posao.

Recimo da si nakon svakog segmenta iz točke 1 uzmete pauzu od pola sata. Za vrijeme te pauze radite ono što vas ispunjava, ono što volite raditi ili jednostavno radite ono što vam se u tom trenutku radi. To može biti šetnja, to može biti tuširanje, to može biti čitanje knjige, gledanje omiljenog Youtube kanala, razgovor s kolegama, bilo što, možete se primiti pečenja kolača. Te pauze neka vam imaju i dodatne benefite osim odmora od dnevnih zadataka.

Bitno je na kraju živjeti ugodan, sretan i produktivan život.