PROLJETNI ILI REDOVITI ČISTUNAC Mijenjate li dovoljno često ove stvari u kući?

Čistoća i higijena nisu samo brisanje kuhinjskog poda ili obilno štrcanje sredstava za čišćenje po kupaonici, već i redovita zamjena nekih stvari. Puno toga treba često mijenjati, ali mnogi toga uopće nisu ni svjesni.

Evo koliki je “rok upotrebe” određenih stvari, odnosno nakon koliko vremena ih trebate zamijeniti jer skupljaju bakterije.

Četkica za zube

Sigurni smo da znate koliko je važna dentalna higijena i redovito pranje zubi. Ali, ne samo da treba redovito mijenjati četkicu za zube da biste ih mogli dobro operati, nego biste je trebali baciti i ako ste nedavno bili bolesni.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]   “Trebali biste mijenjati četkicu ili glavu električne četkice za zube svaka tri mjeseca. A ako primijetite da propada, i ranije”, kaže stomatolog dr. Ben Atkins za Netmums. [/perfectpullquote]

Djeca nisu tako pažljiva kao odrasli kada peru zube, možda malo više pritišću, možda im je ispao koji mliječni zub i tako brže unište četkicu za zube, pa bi njihove četkice možda trebalo mijenjati i na manje od tri mjeseca.

Četka za kosu / češalj

Svakodnevnim češljanjem na četki za kosu zadržavaju se se razne bakterije koje “pokupite” kosom dok ste vani.

Frizer slavnih Jamie Stevens savjetuje da čistite svoju četku najmanje jednom tjedno, a da novu kupujete jednom godišnje.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Operite četku toplom vodom i šamponom jednom tjedno i, naravno, uklonite sve dlake koje ostanu nakon češljanja. Nakon toga naprskajte sprejem za dezinfekciju kako biste uklonili sve bakterije”, savjetuje.[/perfectpullquote]

Kućne papuče

Kada dođete umorni s posla i napokon “uđete” u svoje kućne papuče, vjerojatno ne zastanete i razmislite koliko su prljave.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Trebali biste više razmišljati o svevmu što dolazi u dodir s vašom kožom”, kaže stručnjakinja za higijenu prof. Sally Bloomfield.[/perfectpullquote]

Da biste smanjili rizik od bilo kakve infekcije, važno je da redovito perete svoje kućne papuče i da kupujete nove svakih šest mjeseci.

“Ako ste imali gljivičnu infekciju, na primjer, i nastavite nositi iste papuče, možete opet inficirati kožu”, ističe dr. Bloomfield.

Spužve

Spužve kojima perete suđe ili one kojima čistite kupaonicu trebali biste mijenjati jednom tjedno. Ako samo razmislite koliko bakterija njima pokupite, što sa suđa, što s elemenata u kupaonici, to i nije neko iznenađenje.

Spužve su već ozloglašene kao najprljavija stvar u našim kućanstvima.

Sredstva za čišćenje

Kada je riječ o sredstvima kojima čistite radne površine u kuhinji ili WC školjku, trebali biste kupovati nova svaka tri mjeseca.

Dezinfekcijska sredstva koja se ne potroše roku trajanja u navedenom na pakiranju, nakon isteka tog roka mogu postati neučinkovita.

 

Madraci

Prosječna osoba tijekom svog života provede 25 godina spavajući. Ako ne spavate na madracu koji zaista pruža dobru podršku tijelu, to može imati dugoročne negativne učinke na zdravlje.

Stručnjaci kažu da bi novi madrac trebalo kupiti svakih osam godina, kako bi uvijek bio udoban i pružao vašem tijelu neophodnu podršku.

Tepisi

Tko zna koliko koraka dnevno napravite po tepihu, tako da nije ni čudo što prljavština vremenom ostaje unutra.

U tepisima se mogu skupiti razne vrste bakterija koje unesete na obući, ali i kao posljedica hrane ili pića koje ste prolili.

Naravno, ukoliko redovno perete tepihe, nema ih potreba često kupovati, ali bi ih bilo dobro zamijeniti 5 do 15 godina, ovisno od čega su napravljeni jer neki tepisi lakše upijaju prljavštine.

Perilica za suđe

Ako predugo upotrebljavate istu perilicu suđa, na kraju više neće prati vaše suđe kako treba.

Ulaganje u novu perilicu suđa dobra je investicija za sve članove obitelji, a preporučjivo je kupiti novu svakih 15 godina.

Plastične posude

Ovo je posebno važno za sve koji u takvim posudama nose ručak na posao.

Ukoliko je plastično posuđe u vašem kućasntvu jako izgrebano i/ili ga upotrebljavate u mikrovalnoj pećnici, tada ste možda izloženi štetnim tvarima.

Pobrinite se da plastične posude mijenjate barem svakih šest mjeseci.

Tave

Već znate da nije preporučljivo pripremati hranu u izgrebanim, oštećenim tavama.

Savjetuje se da ovo posuđe mijenjate barem na tri do pet godina jer oštećena tava može otpustiti štetne tvari koje se prenose na hranu.

Ručnici

Malo je tako udobnih stvari kao umotati se u nevjerojatno mekani, novi ručnik. I dobro znamo kada mu je prošao rok trajanja: u onom trenutku kada postane grub.

Ukoliko ručnik koji koristite više ne može dobro upijati vodu, to znači da je bakterijama lakše zadražti se na njegovoj površini.

Preporuča se da ručnici ne budu stariji od jedne do tri godine.

Jastuci

Ako ne perete svoj jastuk barem na svaka tri mjeseca, lice izlažete prljavštini i bakterijama.

“U težini starog, neopranog jastuka i do 10% može opadati ne komadiće kože koja se ljušti tijekom noći, grinje i alergene koje one ispuštaju”, upozoravaju stručnjaci i savjetuju da jastuk zamijenite svake dvije do tri godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.