NIJE ŠALA Ako uživate u glazbi Justina Biebera – najvjerojatnije ste psihopat

Glazba je stvar subjektivnog ukusa. Ne kažemo da je nešto loše slušate li Justina Biebera, ali ima znanstvenih dokaza koji podupiru tvrdnju da, ako vam je Biebs drag, vjerojatno imate psihičkih problema.

Na žalost svih odanih fanova kanadske zvijezde, Washington Post prenosi samo čiste znanstvene činjenice. A u njih, nadamo se, još uvijek ne sumnjamo.

Kada u filmovima u jednom kadru žele prikazati da čudovište ima ljudsku stranu, rekao je Pascal Wallisch, profesor psihologije na Sveučilištu u New Yorku, redatelji puste određenu vrstu glazbe. Imamo Beethovena u Paklenoj naranči ili Mozarta u Kad jaganjci utihnu.

Wallisch i Nicole Leal, također sa Sveučilišta u New Yorku, istraživali su može li se skolonost određenim glazbenim žanrovima povezati s psihopatijom, poremećajem osobitosti kojeg karakteriziraju manipulativnost i nedostatak empatije.

Gotovo 200 studenata psihologije s NYU-a dobilo je upitnik kojim se utvrđivala njihova razina psihopatije. U njemu su se nalazile i tvrdnje poput: “Za mene je ispravno sve za što mogu proći nekažnjeno” ili “Ljubav je precijenjena”.

Wallisch napominje da je ova studija samo istaknula ono što znanstvenici pokušavaju dokazati već neko vrijeme – da nisu svi psihopati u zatvoru. Neki nikada nisu uhićeni.

Čitava knjiga Zmije u odijelima napisana je kako bi ilustrirala da psihopati nisu uvijek ubojice; oni su često samo onaj veliki šupak kojeg morate trpjeti na poslu. Neviđeno ambiciozni tip koji će zgaziti svakog tko mu se nađe na putu i svakome zabiti nož u leđa kako bi ostvario svoj cilj.

Dakle, slika vrhunskog filmskog psihopata Hannibala Lectera koji uživa u Bachu usred ubojstva, zapravo nije točna. Istraživanje je pokazalo da bi pravi psihopat najvjerojatnije slušao Eminema, No Diggity Blackstreeta ili Bieberov What Do You Mean?.

Dobra je vijest da oni koji su imali niske rezultate – i najvjerojatnije nisu psihopati – uživaju u Money For Nothing Dire Straitsa ili My Sharona grupe The Knack.

No, Dire Straits je u ovom kontekstu pomalo čudan jer su “novac za ništa i besplatni komadi” definitivno nešto što bi se sviđalo pravom psihopatu.

Leal kaže da još nisu pronašli uzorak, ako uopće postoji, niti što je zajedničko pjesmama koje su popularne kod ljudi koji imaju jako izražene psihopatske osobine. Iako je pretpostavljala da bi se psihopatima mogla sviđati glazba bez tekstova, budući da većina tekstova govori o stvarima koje ne zanimaju psihopate, pogotovo ih ne zanimaju tuđi osjećaji, kaže da, po svemu sudeći, to ipak nije točna pretpostavka.

Na pitanje koje izvođače i pjesme on voli, Wallisch je dao savršeni odgovor: “Glazba me zaista uopće ne zanima”.

Čini se da bi se ovo istraživanje moglo najbolje iskoristiti za otkrivanje potencijalno loših partnera. Kada se malo opustite i vaš novi odabranik ili odabranica pusti My Sharona, naravno da će to zvučati kao loš glazbeni izbor i užasna podloga za “nešto više”. Ali barem neće biti psihopat koji može uživati ​​u Bieberovoj “glazbi”.

https://youtu.be/F2dicpOe4HE

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.