MJESTO POD SUNCEM Gospodo, ako planirate u svijet, evo najboljih i najgorih država za iseljenje

Ako vas ne možemo zadržati, gospodo, onda vam barem možemo pomoći u izboru najboljeg mjesta za život.

Nažalost svjesni smo činjenice da sve više mladih, obrazovanih, sposobnih ljudi odlazi iz Hrvatske, gdje ih u potpunosti i razumijemo, apsolutno ništa ne možemo učiniti da ih zadržimo. Da ih i možemo angažirati kao stalne suradnike na našem portalu nikako ih ne bi odgovarali da zapale negdje u svijet gdje je bolje.

Stoga ćemo im ovim člankom i priloženom studijom pomoći da pronađu najbolje mjesto pod suncem za sebe i svoju obitelj.

Dvojac Philipp von Plato i Malte Zeck, osnivači Internationsa, s ekipom stručnjaka, napravili su izvješće za 2017. godinu u kojem su detaljno obradili podatke o 65 zemalja svijeta u kojim se najlakše skrastiti. Samo je izvješće detaljizirano na 180 stranica i svakako vam preporučujemo da ga dobro poručite prije nego se uputite negdje u svijet.

Da vam olakšamo proučavanje, izvukli smo neke osnovne informacije o državama koje se preporučuju, odnosno koje se nikako ne preporučuju za življenje, a po raznim kriterijima.

Što se tiče ukupno najbolji i najgorih destinacije za iseljenje, a rezimirajući sve čimbenike ove studije dobivamo sljedeće rezultate.

Najboljih 10 država za iseljenje su:

 1. Bahrain
 2. Kostarika
 3. Meksiko
 4. Tajvan
 5. Portugal
 6. Novi Zeland
 7. Malta
 8. Kolumbija
 9. Singapur
 10. Španjolska

Dok su najgore:

 1. Grčka
 2. Kuvajt
 3. Nigerija
 4. Brazil
 5. Saudijska Arabija
 6. Italija
 7. Ukrajina
 8. Katar
 9. Indija
 10. Turska

Što se tiče kvalitete življenje studija preporučuje da se uputite u Portugal, Tajvan, Španjolsku, Singapur, Češku, Japan, Austriju, Švicarsku, Kosta riku ili Njemačku, dok u velikom luku zaobilazite države kao što su Nigerija, Miramar, Kuvajt, Brazil, Indija, Kambodža, Saudijska Arabija i slične.

Kao čimbenici odabira država ukupne kvalitete života uzeti su provođenje slobodnog vremena, osobna sreća, putovanja i transport, zdravlje i dobrobit te sigurnost.

Ako vam je bitna jednostavnost samog preseljenja, odnosno dobrodošlica u određenoj državi birajte države kao što su Bahrain, Meksiko, Kostarika, Portugal, Malezija, Oman, Filipini, a izbjegavajte Dansku, Austriju, Kuvajt, Kinu, Švicarsku, Finsku, Mađarsku ili Japan.

Kao faktori koji su odlučivali u ovoj kategoriji uzeti su osjećaj dobrodošlice, pronalaženje prijatelja, sami jezik  i općenito toplo prijateljsko ozračje.

Možda najbitnija kategorija za sve koji odlaze u svijet je sami posao odnosno karijera.  Faktori koji su odlučivali o najboljim i najgorim država ove kategorije su sama mogućnost zaposlenja i gradnja karijere, idealan omjer posla i slobodnog vremena te sigurnost zaposlenja.

Države u koje se preporučuje odlazak su Češka, Novi Zeland, Bahrain, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Njemačka te Skandinavske zemlje, a svakako izbjegavajte Grčku, Italiju, Brazil, Argentinu, Cipar, Tursku, Ukrajinu, Nigeriju jer u tim zemljama posla nema, a graditi karijeru u njima doista je rizičan potez.

Što se tiče obiteljskog života, kao što su edukacija i briga o djeci, cijene školovanja i vrtića, kvaliteta samog školovanja i ukupna dobrobit obiteljskog života svakako preselite u bilo koju zemlju Skandinavije, Češku, Kostariku, Španjolsku ili Nizozemsku, a izbjegavajte zemlje poput Grčke, Saudijske Arabije, Brazila, Indonezije, Ugande, Kine i Indije.

Najjeftinije je živjeti u Vijetnamu, Kolumbiji, Miramaru, Meksiku, Filipinima, Kini i Južnoj Koreji, dok su najskuplje Grčka, Izrael, Italija, Australija, Argentina, Irska i Velika Britanija.

Gospodo, ako smo vam ikako pomogli u pronalaženju idealnog mjesta po suncem za život, pišite nam.