Ovih 18 stvari bolje nemojte raditi za vrijeme leta avionom

Putovanja avionom znaju biti stresna. Ako putujte malo dalje i još ako putujete s malom djecom takva putovanja mogu vrlo lako postati noćna mora za vas, ali i ostale suputnike, stoga psihofizičke pripreme više su nego potrebne.

Iako konkretne savjete za takva duga putovanja s klincima još uvijek nemamo, svakako želimo s vama podijeliti nekoliko, konkretno dvadesetak “Što ne raditi u avionu” savjeta, a kako bi putovanje bilo što ugodnije i na kraju krajeva bezbolnije, vama i drugima.

Mnogi putnici kabinu aviona više smatraju nečem sličnom dnevnoj sobi, umjesto javnog transportnog sredstva, pa se sukladno tome tako i ponašaju. No, greške su evidentne.

 1. Ne hodajte bosi po avionu. Da li hodate bosi u vlaku? Autobusu? Bilo kojem javnom prijevozu? Ne. Podovi aviona prepuno su bakterija i nevidljivog smeća.
 2. Izbjegavajte led u piću. Iako zbog loše kvalitete pitke vode u zrakoplovu istu ne poslužuju, već onu u bočici, led za piće radi se još uvijek iz te vode iz spremnika. Izbjegavajte stoga led. A što će vam? Za viski?
 3. Nemojte prosjediti cijeli let. Naravno ako vaš let traje satima svako malo prošećite, skoknite do WC-a. Dugo sjedenje i učestalo sjedenje, ako ste česti putnik, može uzrokovati i trombozu vena. Tu bolest još zovu i “simptom ekonomske klase”.
 4. Skinite kontaktne leće. Ako je izvedivo letite bez njih u očima. Zrak je u avionu vrlo suh i može prouzročiti iritaciju očiju. Osim toga nije pametno zaspati s lećama u očima.
 5. Ne gasite ventilator iznad sjedala. Ako vam je baš hladno, radije obucite majicu. Naime, doktori preporučuju da ventilator bude aktivan, čak i podešen na najjače puhanje, a kako bi otpuhao razne klice koje se nalaze u zraku, a prije nego uđu u vašu osobnu zonu.
 6. Ne jedite hranu koja ja pala na stolić. Zar jedete hranu koja padne na stol na nekom javnom mjestu? Stolić u avionu, iako izgleda čisto, nije toliko čist ni dezinficiran da bi bio prikladan za direktno držanje hrane na njemu. Na tom stoliću osim hrane drže se i razne druge stvari, mobiteli, tableti, laptopi. Uglavnom nemojte. Hrana vam ionako dolazi na pladnju u prikladnom suđu. Tako neka i ostane.
 7. Ne koristite dekice. Dekice i jastuci koji se nalaze uz sjedalo ne čiste se baš iza svakog leta. Možda je putnik prije vas baš kihnuo u dekicu, možda je zamotao samo noge.
 8. Hidratizirajte se redovito. Zrak u kabini aviona je prilično suh.
 9. Izbjegavajte kavu i čaj. Razlog tome je što je vrlo vjerojatno da se rade iz vode u kontejnerima aviona. Osim toga kava vas lagano dehidrira.
 10. Izbjegavajte alkohol. Iznimno je dobar za dehidraciju, a osim toga svi znamo da alkohol u avionu lupa brže i snažnije. Recimo samo da je jedno piće u zraku ekvivalent dva pića na zemlji.
 11. Ne pritišćite gumb za vodu na WC-u. Barem ne golim rukama. Isto kao u javnom WC-u, na zemlji, ovaj gumbić prepun je klica i čega sve ne. Poslužite se papirnatim ručnikom, a ruke temeljito operite nakon korištenja WC-a.
 12. Ne spavajte naslonjeni na prozor. Znate li možda tko je sve bio naslonjen na taj isti prozor? Što je sve brisao, bacao u prozor? Ne znate.
 13. Ne nosite kratke hlače. Načelno pokušavajte izbjegavati direktni kontakt kože sa sjedalima jer sjedala nisu toliko čista.
 14. Recite stjuardesi ako vam nije dobro. Bez obzira na to što su u stresnoj situaciji jer brinu o svim putnicima, zdravlje svakog putnika im je na prvom mjestu, a i za to su obučene. Boli glava, zlo vam je, zatražite pomoć.
 15. Izbjegavajte srednje sjedalo. Najmanje ugodno mjesto za provesti let u trajanju od 8 sati.
 16. Zaštitite svoju kožu. Studije govore da piloti u 20 minuta dobe istu količinu sunčeve radijacije kao sat vremena na zemlji. Dakle, zaštitni faktor obavezno, ako ste negdje na suncu, jer prozor vas neće štititi. Osim toga zrak u kabini aviona je jako suh.
 17. Nemojte zaspati prije polijetanja. Zbor razlike pritiska u ušima boljet će vas glava kasnije, stoga izdržite dok ne dođete na visinu.
 18. Izbjegavajte gazirana pića. S visinom, proizvodnja unutarnjih nam plinova raste za 30%. Izbjegavajte konzumiranje još dodatnih plinova.