NAJBOLJI METALNI NOVČANICI Minimalizam, izdržljivost, funkcionalnost i sigurnost podataka

Digitalizacija je na svom vrhuncu i fotografije žene i djece, kao i još ostalih 20.000, držimo u mobitelu ili nekom 'oblaku'. A uz sve dostupnije beskontaktno plaćanje novčanik sve više postaje zaštitni okvir za nošenje kartica.

Novčanici se danas proizvode tako da budu sve manji i praktičniji za nošenje. Njihova se funkcija dosta promijenila u posljednjih dvadesetak godina. Sam dizajn i funkcija novčanika u direktnoj su vezi s potrebama i zahtjevima modernog čovjeka digitalne današnjice.

Dosadašnji novčanik kao takav, a podrazumijeva se da je to neki kožni preklopni etui s nekoliko odjeljaka, džepića za spremanje novčanica, kovanica, kartica, ključeva i raznih papirića polako odlazi u ropotarnicu povijesti dok njegovo mjesto preuzimaju mali gotovo minimalistički nosači kartica.

Ponekad ih možemo zvati čak i gadgeti, alati jer nerijetko dolaze s barem osnovnim otvaračem flaša, dok je RFID zaštita od krađe podataka s kartica danas osnovni dio opreme.

Česti materijali od kojih se suvrmeni muški novčanici proizvode su karbonska vlakna, aluminij, nehrđajući čelik i titan. Cilj izbora ovakvih materijala je da budu pouzdani, da budu robusni i da budu praktični za svakodnevnu upotrebu, drugim riječima, ako vam kojim slučajem gusjeničar na gradilištu pređe preko novčanika vi s pravom očekujete da kartice ostanu skoro pa netaknute. Mnogi novčanici to i nude.

Ovo su, gospodo, ponajbolji metalni, minimalistički, robusni, izdržljivi i pouzdani novčanici današnjice.

Machine Era Ti5 Slim

Kad su u pitanju metalni i minimalistički novčanici sve se može svesti na samo dva osnovna elementa – metalna pločica i elastična trakica. Na tome se bazira i Machine Era Ti5 slim novčanik. Izrađen je od jednog dijela metalne pločice otporne na koroziju te elastične trake koja sve drži na jednom mjestu.

Novčanik komotno može spremiti do 7 kartica, a tu je prigodni takozvani ID prozorčić gdje vidite koja vam je prva kartica na raspolaganju, a koji ujedno omogućuje i da palcem lagano izvadite karticu iz novčanika.

Naravno, opremljen je i RFID zaštitom, a dolazi u dvije verzije – nehrđajući čelik ili titan.

Trayvax Axis

Trayvax je poznat po nekoliko svojih metalnih novčanika, no ovaj Trayvax Axis je doista, kako se to kaže, pogodak u sridu. Idealna je kombinacija značajki koje imaju svi premium novčanici te pristupačne cijene. U suštini kombinacija je to dviju metalnih ploča, paracord konopca te elastičnih džepića.

U Axis možete spremiti do 14 kartica koje su u novčaniku zaštićene ne samo od svakodnevnog trošenja i nošenja po džepovima već su zaštićene od raznih pokušaja RFID krađe podataka.

Tu je i okvir za novčanice, spomenuti praktični ID prozorčić te skriveni odjeljak/džepić u koji možete spremiti do nekoliko kovanica ili ključ za vrata.

HuMn Mini

HuMn Mini novčanik napravljen je s jednim ciljem, a to je da bude što tanji. Ostatak prostora u džepu iskoristite za nešto drugo. Proizveden je od posebnog aluminija koji se koristi u avio industriji te je s debljinom stijenka od tek nešto više od 2 mm samo sitnicu deblji od kartica koje spremate u njega.

U osnovnoj verziji u njega možete spremiti do 6 kartica, no nabavkom dodatne pločice pronaći će se mjesta za još 5 kartica.

Dango Tactical Multi-Tool

Dango Tactical Multi-Tool prije svega nije samo novčanik veće je multifunkcijska džepna alatka. Dango je školski primjer zbog čega metalni novčanici mogu biti znatno praktičniji i funkcionalniji do običnih dosadašnji kožnih ili platnenih novčanika. Aluminijska struktura daje mu izdržljivost, a kožni opasač daje onaj posebni elegantni štih, iako se rado o nečem što je namijenjeno da bude robusno, izdržljivo i da bude prije svega praktično i korisno, a ne samo lijepo.

Ovaj novčanik vrlo lako možete pretvoriti u priručnu pilu, nožić ili, ako baš zatreba, i u mali pajser. Novčanik kao takav može spremiti do 12 kartica, a koje su dodatno osigurane RFID zaštitom.

Grovemade Minimalist

Grovemade je tvrtka koja doista ima ukus za moderan i elegantan dizajn, a što je vidljivo kroz sve njihove proizvode, od zvučnika do novčanika. Grovemade Minimalist novčanik je izrađen od mjedenog okvira (mesing) te je kao dodatna doza elegancije korištena koža.

Debljine je nešto manje od jednog centimetra, a može zaprimiti do pet kartica te jednu do dvije presavijene novčanice.

Ridge

Ako želite novčanik ovakvog minimalističkog profila, a ujedno robusne i izdržljive građe onda se odlučujete za Ridge.  Ridge dolazi u dvije inačice izvedbe, prva je skroz lagana te je izrađena o karbonskih vlakana, dok je druga ipak malo markantnija i izdržljivija te izrađena od titana.

Obje ponude imaju RFID zaštitu te elastičnu traku kao držač svega na okupu te prigodnu kopču za nekoliko presavijenih novčanica. Ridge također može smjestiti do 12 kartica tako da osim kreditnih ima mjesta za osobnu, vozačku, zdravstvenu, dopunsko, Ikea family…

Decadent Minimalist DM1

Ovaj Decadent Minimalist DM1 novčanik, ako ga uopće novčanikom možemo zvati, sastoji se od samo jednog okvira u koji spremate kartice. Nema mjesta ni za novčanice, ni kovanice, ključeve. Radi se o jednostavnom okviru od materijala koji vi birate – aluminij, titan ili nikal. Nema vijaka kao kod nekih, nema nikakvih pokretnih dijelova, mehanizama, trakica tako da nema potrebe za ikakvim popravcima.

Iako to ne izgleda tako s DM1 vaše su kartice sigurne, a osiguran je i višak prostora u vašim džepovima.

Spine Metal

Manje je više. A dokaz tome je Spine Metal novčanik. Ono što dobivate s ovim novčanikom je samo jedan komad metalne pločice i gumenu traku oko nje koja će držati kartice, novčanice na jednom mjestu. Minimalizam do tih granica da na njemu nećete pronaći ni logo brenda.

Kako sam novčanik izgleda kao otvarač boca, što načelno i je, doista se pitamo zašto se mi toga nismo sjetili?

Fireti Omega II Titanium

Između dvije titanske pločice nalazi se mjesta za 8 kartica. Unutrašnjost Fireti Omega II Titanium novčanika premazana je glatkim slojem teflona kako bi vađenje kartica bilo što lakše. Tu je i nezaobilazni otvarač pivskih flaša. Materijal za izradu ovog novčanik je, naravno, titan.

Secrid Card Protector

Ako vam je dizajn novčanika na prvom mjestu onda bi Secrid Card Protector mogao biti upravo za vas. Ovu džepnu napravu isto možemo zvati novčanikom, iako se radi o zaštitnoj kutiji za razne kartice. Na dnu se ovog novčanika nalazi sustav s oprugom koji na lagani pritisak novčanika izbacuje kartice za lakše uzimanje.

Novčanik također dolazi u dvije verzije, prva je samo kutija za kartice, dok je na drugoj priložena gumena vrpca oko novčanika za praktično spremanje novčanica.

Obstructures A2 Aluminum

Kako idemo dalje s ovim popisom tako stvari postaju zanimljivije. Obstructures A2 Aluminium je jedan od popularnijih novčanika kod urbanih muškaraca. Naime, ne samo da je vizualno zanimljiv i dizajnerski posložen kako spada, on nudi i opcije transformacije.

Prva je opcija kao doista jednostavan novčanik s metalnom pločicom i gumenom trakom, baš poput jednostavnog Spine novčanika. Druga je opcija dodatna pločica tako da dobivate nešto poput dva odjeljka – jedan za kartice, drugi za novčanice.

Anso Matrix Card Holder

Poznati proizvođač noževa i raznog alata Jens Anso okušao se u izradi ovog elegantnog, ali čvrstog novčanika, točnije držača kartica. Anso Matrix Card Holder je izrađen od samog titana, a dizajn je toliko usavršen da se za samo držanje kartica u novčaniku koriste elastične karakteristike ovog metala umjesto dodatnih elemenata poput gumenih traka, kože i slično.

Prirodna snaga ovog metala, njegova težina te elastičnost mogu s velikom sigurnošću zaštiti do 6 kartica koje su nalaze između dvaju titanskih pločica. Tanak, kompaktan i praktički neuništiv.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.