Psi za prave frajere – otkrijte koji tip psa je idealan za vas!

psa
Foto: 123RF

Razmišljate kako bi ovo blagdansko vrijeme bilo idealno da nabavite psa, ali i dalje niste sigurni koja bi pasmina najviše odgovarala vašem karakteru i načinu života? Ne brinite, u nastavku vam donosimo tri vrste psa koji su baš po vašoj mjeri.

Za one koji vole eleganciju

Temperamentni i elegantni muškarci zahtijevaju psa sličnih osobina. Upravo takva je pasmina doberman. Doberman je velika, elegantna i snažna životinja koja ne skriva svoje ponosno držanje. Ima meku kratku dlaku u smeđoj, crnoj, plavoj, bijeloj te izabel boji koja ga zajedno s dugačkom glavom na dugačkom vratu daje profinjen izgled. Dobermani su poznati po svojoj poslušnosti i odanosti, ali samo prema svojem vlasniku. Izrazito su zaštitnički nastrojeni pa ako dovodite novu osobu, upozorit će vas da se netko nepoznati nalazi na vašem teritoriju. Način na koji će prihvatiti druge ljude ovisit će o vašoj dresuri i ponašanju prema toj osobi. Ako vi smatrate nekoga prijateljem, i vaš doberman će tu osobu veselo pozdraviti bez straha.

Ukratko, vi ste ti koji odlučujete je li druga osoba dobra ili ne, a sukladno tome vaš će doberman reagirati. Ova pasmina zahtjeva puno pažnje, dresure, svakodnevnih treninga, stoga je bitno da se prije nabavke dobermana educirate i razmislite jeste li u mogućnosti izdvojiti toliko vremena u svome danu. Odlučite li se za dobermana, zasigurno nećete požaliti zato što ćete, uz vječnog zaštitnika, dobiti i vjernog prijatelja za život!

Za gentlemana rekreativca

Za one koji traže hrabrog partnera za trening tu je njemački ovčar. Ovo pasmina prepuna je energije koju jedva čeka izbaciti, stoga će biti izvrstan motivator za svakodnevno trčanje i rekreaciju. Ipak zahtjeva pažnju i ne voli biti sam dugo. Ako nije zaposlen aktivnostima tada postaje, nezadovoljan i trošit će svoju energiju na žvakanje stvari, lajanje, kopanje i sl. Uz neiscrpnu energiju i snagu, njemački ovčari izuzetno su inteligentna pasmina što ih čini pogodnima za razumijevanje zapovijedi i obavljanje različitih zadataka. Upravo zbog toga, često se dresiraju za policijskog psa, psa tragača ili psa spasioca.

Ovi psi nisu dobri ako želite kućnog ljubimca koji će po cijeli dan ležati u stanu i neće raditi nikakve probleme. Ovi kućni ljubimci traže zadatak, vježbu i vašu pažnju. Osim što ćete uz njemačkog ovčara dobiti osobnog trenera koji će vas tjerati da trenirate brže i bolje, dobit ćete i neizmjeran osjećaj sigurnost koji pruža zbog svoje zaštitničke naravi prema ljudima.

Za neuhvatljivog avanturista

Ako ste ipak ljubitelj nešto manjih, ali živahnih pasmina, bigl je idealna pasmina za vas. Ovo je pasmina koja bi najradije provela cijeli dan u prirodi trčeći i istražujući nove mirisne tragove. Stoga, ako dosad niste bili avanturista, uz ovog psa ćete to morati postati. Zahvaljujući svojem pretku, lovačkom psu, ima dobar njuh i brzinu. Zbog toga ova pasmina ima izražen nagon za lov pa zbog toga često nestane u grmlju, unatoč pozivu vlasnika da se vrati, jer nanjuši zeca.

Nisu pretjerano dobri čuvari jer su previše prijateljski nastrojeni prema svima. Bigl voli živjeti sa svojim čoporom koji uključuje sve članove obitelji, a ne samo vlasnika kakav je slučaj s primjerice dobermanom. Iako su izrazito nestašni i mogu prouzročiti nered ako ih se ostavi nasamo, biglovi su izrazito inteligentna i zabavna pasmina uz koju vam nikad neće biti dosadno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.