SAVRŠENO JASNO Ako podržavaš ideju rasizma, osobu koja širi rasizam, onda si i ti osoba koja podržava rasizam, odnosno i ti si rasist

Rasizam nije samo individualna stvar i uvjerenje pojedinca. Rasizam je sistematizirano i sistematsko onemogućavanje istih prava, benefita, edukacije, ekonomskih prava, zakonskih prilika i zaštite pojedincima koji su druge boje kože, a koji primjerice dijele s državu s nama.

Stoga ne moramo samo imati individualne predrasude da bi bili sudionici sustava rasizma. Ukoliko se u našem društvu, među prijateljima nalazi netko tko je druge boje kože to ne znači da automatski nismo netko tko ne može ili nije rasist.

Rasizam je danas nažalost sve više zastupljen diljem svijeta. Jedan od većih problema imaju u SAD-a  gdje upravo njihov kandidat za predsjednika države podupire određenu inkarnaciju prikrivenog rasizma i to preko gradnje zida s Meksikom, bombardiranjem muslimanskih zemalja, uskraćivanja određenih prava svima koji nisu “bijeli”, a sve s ciljem da SAD opet bude “great America”. Koliko god se Trump okruživao ljudima svih boja koža to ga ne oslobađa činjenice da je dio sustava rasizma jer dozvoljava da grupe Klu Klux Klana dobivaju kredibilitet, je otvoreno napada muslimane i slično.

Rasizma ima diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. U zadnje vrijeme ga je sve više. Rasističko ponašanje je zabilježeno najviše u društvu krajnje desnih političkih i moralnih stavova. Rasističko ponašanje zabilježeno je i u Međimurju gdje se otvoreno napada Rome, ali ne samo u Međimurju. Sjetimo se one izjave bivšeg zamjenika ministra turizma Pauletića:

U Splitu sve vrvi od Japanaca! Ova Japanka koju sam danas snimija ispod Svetog Duje valjda misli da smo mi svi bolesni od gube-stavila je nešto ka plinsku masku! Ajde jebi mater japansku! Kako je pisalo na onome grafitu: Japanci, mrš nazad u Kinu!

I mi imamo takve sirovine od ljudi na prilično eksponiranim mjestima.

Dakle, mržnja prema izbjeglicama, prema azijatima, Romima, crncima…samo su neka od posljednjih rasističkih ponašanja.

Ne želimo politizirati problematiku. Želimo apelirati da umjesto širenja mržnje i netolerancije prema drugoj boji kože, drugačijih moralnih i rodnih opredijeljena, pa čak i drugačijih kulturoloških stavova, energiju trošimo na nešto kreativnije, civiliziranije. Trošimo na to da nama i drugima oko nas bude bolje. Bez obzira na sve razlike između nas.

Stoga, zaključak je da nije nužno potrebno da smo osobno rasisti i mrzitelji drugih rasa, dovoljno je da podupiremo opcije, stranke i mišljenja onih koji promoviraju rasizam kao takav. Stoga podrškom pojedinaca, grupa, stranaka, udruga, inicijativa, političara ili ideja o rasizmu, koliko god on bio prikriven, i mi smo dio sustava rasizma, rasisti smo.

Stavovi izneseni u ovom tekstu stavovi su autora teksta te nisu nužno jednaki stavovima portala Gentleman.hr. Autor teksta poznat je uredništvu.