URBANI OPSTANAK Kako se nositi, odnosno odstraniti pijavice

Pijavice su člankoviti crvi koji imaju samo jedan cilj – piti vašu krv. Naime, ako se nalazite na nekom pikniku, a nema bolje vrijeme za piknik ili izlet od sunčanog kasnog ljeta negdje uz neko jezero i potok, vrlo ćete vjerojatno biti žrtva ovih parazita.

No, nema mjesta panici, pijavice nizu opasne, naprotiv neki oblici alternativne medicine koriste pijavice u svrhu liječenja.

  1. Nema mjesta panici. Pijavice ne prenose bolesti i nisuz otrovne. Čak je opasnije po vas uklanjanje pijavice na krivi način od puštanja da obavi svoj posao
  2. Pijavica koristi anestetik tako da ne osjetite njezin ubod. Stoga ako pronađete jednu krenite tražiti i ostale po vašem tijelu.
  3. Najbolje je, nakon upoznavanja situacijom, pijavice ostaviti da završe s obrokom i same se odvoje. To traje nekih 20-ak minuta. Ne brinite za gubitak krvi, količine koje one popiju ne mogu vam naštetiti.
  4. Ukoliko je ipak želite maknuti, koristite nokat ili kreditnu karticu ili neki slični alat te pažljivo glavu pijavice pritišćite sa strane dok se glava ne odvoji.
  5. Pijavicu brzo odbacite jer će istog trenutka krenuti u ponovno hranjenje.
  6. Pijavice koriste antikoagulant stoga će vaša rana krvariti, odnosno krv se neće zgrušati i to može potrajati danima. Tretirajte ranu zavojima i redovito ih mijenjajte. 

Pijavice treba pažljivo odstranjivati jer opasnost ne leži u njezinim ustima i cjevčici kojom siše krv već se bakterije nalaze u njezinom trbuhu. Tehnike koje neki koriste kao što je soljenje ili paljenje pijavice nikako ne prakticirati jer time izazivate pijavicu da povrati na vašu ranu te će je ujedno inficirati bakterijom.

Izvor: The Art of Manliness / Autor ilustracije: Ted Slampyak