Bentley Bentayga: Luksuz i blato? Sada je i to spojivo

Superluksuzni Bentley Bentayga javnosti je predstavljen prošle jeseni. U Hrvatskoj je postao zapažen tijekom i nakon ovogodišnjeg Zagreb Auto Show-a kada je svog novog vlasnika pronašao u Hrvatskoj.

Kada govorimo o ponudi najprestižnijih luksuznih vozila na tržištu nikako ne možemo zaobići legendarni Bentley. Bentley Motors Limited engleski je proizvođač luksuznih automobila sa sjedištem u gradu Crewe, kojeg je Walter Owen Bentley osnovao 1919. godine.

Povijest

Vlasništvo nad Bentleyem se kroz povijest mijenjalo pa ostaje zapamćeno da je od 1933. do 1998. godine vlasnik bio Rolls-Royce, a pod značkom Bentley u to su se doba prodavali manje luksuzni (i nešto jeftiniji) modeli Rolls-Roycea. U osamdesetim godinama proizvodnja je bila toliko niska da je samo 5% modela bilo pod značkom Bentley. 1998. godine je Rolls-Royce prodao Bentley Volkswagen Grupi (430 milijuna funti), kad je nakon natjecanja u kupovni BMW-u pripao Rolls-Royce, a VW grupi Bentley. BMW-ovi motori ugrađivani su i u Bentley i u Rolls-Royce do 2002. godine. 2007. godine prodaja modela Bentley premašuje brojku od 10.000 primjeraka te počinju bolji dani za ovog proizvođača prestižnih limuzina.

SUV

O tržišnom uspjehu SUV (Sport utility vehicle) vozila ili popularno nazvanih ‘terenaca’ ne treba trošiti previše riječi. Taj segment već se razvio u mali niz podsegmenata tj. prisutan je u svim klasama. Bentley je na Salonu automobila u Frankfurtu u jesen prošle godine otvorio novi segment te predstavio najprestižniji SUV automobil ikada – Bentley Bentayga. Porsche je svojim modelom Cayenne ‘pokrenuo’ ovaj segment ali ipak Bentley nudi veću ekskluzivu i prestiž tj. spada u luksuzniji segment, a ovdje još moramo spomenuti Range Rover Supercharger te nedavno predstavljen Maserati Levante.

Bentayga

Bentley Bentayga model je koji je nastao na poznatoj osnovi iz VW grupacije: Audiju Q7, s kojim dijeli platformu, a i ostale brojne sklopove. Bilo bi netočno reći da se radi o ‘skupoj’ izvedbi Audija Q7, jer Bentley odiše prestižom i luksuzom u definitivno svim detaljima. Unutrašnjošću dominira najfinija koža kojom su presvučene gotovo sve površine koje dodirujemo. Lakirano drvo upotpunjuje prestižan izgled, a u sve te vrhunske materijale ugrađen je najmoderniji infotainment sa središnje postavljenim zaslonom veličine 8″. Pogonski je sklop ono što ga postavlja na apsolutni vrh ponude. pokreće ga V12 motor obujma šest litara koji razvija respektabilnih 608 KS i čak 900 Nm okretnog momenta. Za prijenos ove snage (i momenta) na sve kotače zadužen je automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa. Do 100 km/h treba mu samo 4,1 sekunda (a ima mrvicu manje od 2,5 tone!?), a kazaljka brzinomjera posustaje kod 300 km/h ili po navodima proizvođača, konkretno, 301 km/h!

Mnogi se pitaju o konkretnoj primjeni ovog automobila? Da teško je pomisliti da će nekome pasti na pamet skrenuti s uređene prometnice s ovako luksuznim automobilom u blato i s kotačima veličine 20″ do 22″ uputiti se u ‘avanturu’ i pritom grebati bočnim stranicama po grmlju uz neuređene prometnice… Nije da sumnjam u terenske sposobnosti Bentayge ali… Vjerojatnije da ćete Bentaygu naći ispred najluksuznijih hotela neke svjetske metropole, u marinama ili nekom trećem ekskluzivnom mjestu. Ekskluzivno mjesto svakako jer oni koji će odabrati Bentley Bentaygu i tako biraju samo najluksuznije. Cijena u Hrvatskoj nije definirana ali prema podacima u Europi iznosila bi nešto manje od 300.000 eura, naravno da još postoje brojne mogućnosti personifikacije ovog automobila. Nameće se pitanje za koje je to tržište? Onima koji misli da nedostaje klijentela ovog tipa samo podatak da je prije predstavljanja (jesen 2015.) ovaj automobil imao 4.000 rezervacija!

Bentley Bentayga