Gospodo, već danas možete naručiti svoj prvi leteći automobil

Koliko puta smo govorili da je budućnost već stigla?

Pitamo se kakav bi to bio sajam automobila u Ženevi (koja se nalazi u Švicarskoj, a ne Švedskoj kako navode neki strani portali) kad na njemu ne bi bio predstavljen barem jedan leteći automobil.

Mediji i internet već godinama najavljuje da će uskoro na tržište stići leteći automobili, pa i mi smo u nekoliko navrata pokrivali temu letenja osobnim vozilom, no tvrtka PAL-V poznata po svoja dva leteća modela PAL-V Liberty Pioneer Edition te PAL-V Liberty Sport Edition odlučila je tim najavama i kuloarima stati na kraj te na svoje letjelice staviti cijenu i obrazac za narudžbu.

Ovo su potpuno funkcionalni i potpuno leteći dvosjedi, gospodo. U suštini letjelice su zamišljene da funkcioniraju kao žirokopteri jer u slučaju otkaza motora žirokopter relativno lako može sletjeli na malu površinu.


To pak sve skupa znači da ako ste sretnik s pola milijuna eura, pilotskom dozvolom, ogromnom količina živaca, tolerancije, razumijevanja (jer će vam sve to trebati prilikom homologacije) već 2019. godine možete odraditi svoje prve privatne letove ovom letjelicom, naravno ako uz sve to dobijete sve preduvjete i položite test letove koje nalaže proizvođač.

Iako PAL-V prije same isporuke mora dobiti još neke završne sigurnosne certifikate, kako smatraju u kompaniji, to je samo stvar birokracije, a za koju znamo da je spora.

Proces transformacije iz automobila u letjelicu i obrnuto, iako jednostavan, traje desetak minuta i zahtjeva ručnu intervenciju.

Uz to za polijetanje i slijetanje bit će vam potrebna pista za ultralake letjelice i slične zujalice, a to u današnje vrijeme, barem kod nas na sjeveru Hrvatske već ima svako malo veće selo.

Uz sve to navedeno ovo čudesno vozilo postiže brzine do 160 kilometara na sat po cesti te do 180 kilometara na sat u zraku. Doseg leta će mu biti do 480 kilometara, a najveća visina na koju se PAL-V može popeti je 3 300 metara.

Požurite jer u prvoj rundi proizvesti će se svega 90 vozila.

Fly away, Stanley. Be free!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.