NIJE SMIJEŠNO 13 prvotravanjskih šala koje su pošle skroz po zlu

Evo zašto ih baš i nedoživljavmo u posljednje vrijeme.

Prvotravanjske šale oduvijek sun trebale biti šaljive, smiješne, a sve do trenutka dok nisu postajale opasne, tužne i zabrinjavajuće. Kako je vrijeme prolazilo mnogi su posezali za prilično neukusnim, ali i opsanim šalama.

Evo nekih koje nisu baš dobro prihvaćene.

Prva prvotravanjska šala

Neki povjesničari vjeruju da je ovaj dan kao takav nastao 1582. kada je Francuska prešla na gregorijanski kalendar, a koji je promijenio novogodišnji dan s 1. travnja na 1. siječnja.

U ono vrijeme vijesti nisu tako brzo putovale kao danas, a oni koji nisu bili u trendu te su nastavili slaviti novu godinu 1. travnja postali su žrtve sprdnje, pošalica i ismijavanja.

Između raznih nepodopština običaj bi bio zalijepiti ima papirnatu ribu na leđa. Danas u mnogim sredinama ljude koji uspiju biti prevareni zovu ribe, a upravo zbog toga što ju je lako uloviti.

Kunem se da nisam mrtav

Godine 1708. autor Guliverovih putovanja, Jonathan Swift, izveo je prvotravanjsku šalu u kojoj se pretvarao da je astrolog pod imenom Isaac Bickerstaff. Kao takav objavio je nekoliko svojih predviđanja, a jedna među njima je bila i da će poznati drugi astrolog John Patridge umrijeti 29. ožujka.

Swift je tako 30. ožujka razaslao nekoliko obavijesti o smrti Patridgea u javnost. 1. su travnja na vrata doma Patridgea došli organizirati sve potrebno za sahranu. Patridge je naravno bio živ i zdrav, ali je do kraja života uvijek morao objašnjavati da nije mrtav.

No, predviđanje Swifta ipak se obistinilo sedam godina kasnije bez da je Patridge ikad otkrio pravi identitet Isaaca Bickerstaffa.

Erupcija Great Blue Hilla

Godine 1980. godine, televizijski producent, Homer Cilley, emitirao je putem TV kanala vijest da je oko brda u Miltonu u Massachusettsu, počela izlaziti lava i da je počela plamtjeti vatru. U lažnu vijest je uključio upozorenja tadašnjeg predsjednika Jimmyja Cartera te stvarne snimke erupcije Svete Helene.

Lažna vijest je emitirana na kraju emisije, a stotine građana koji su bili u panici preplavilo je telefonske linije lokalnih vlasti i službi provođenja zakona. Cilleyu je odmah uručen otkaz zbog “loše prosudba” i kršenja FCC propisa.

Šala koja je skoro izazvala rat

Godine 1986. jedan izraelski obavještajni časnik izveo je šalu koja je sadržavala lažne vijesti kako je islamski vođa ozbiljno ranjen u pokušaju atentata.

No, ta vijest je izazvala trenutačno jačanje tenzija u regiji, a ovaj je šaljivac na sudu proglašen teroristom.

Lažna kandidatura

  1. travnja 1992. godine čovjek koji je tvrdio da je Richard Nixon izjavio je za NPR da će se kandidirati za predsjednika i to s izjavom: “Nikad nisam učinio ništa loše i neću to više učiniti”.

Unatoč datumu, tisuće je ljudi povjerovalo da je doista Richard Nixon najavio još jednu kandidaturu za predsjednika. Nixon naravno to nije izgovorio, te je kandidaturu demantirao, ali to svejedno nije zaustavilo bijes među ljudima, a mnogi su se već počeli okupljati i u prosvjede.

Za ljevake

  1. travnja 1998. Burger King je najavio da će ponuditi najnoviju inačicu poznatog Whoppera koji je pažljivo osmišljen za ljevake. Šala se obila natrag Burger Kingu kada su trgovine diljem zemlje bile preplavljene narudžbama Whoppera za ljevake.

Padajuće litice

Godine 2001. jedan se DJ u Engleskoj odlučio našaliti sa slušateljima tako da je 1. travnja emitirao vijest kako je viđen brod koji izgleda poput Titanica nedaleko litica na Beachy Headu u Istočnom Sussexu. Stotine slušatelja su to povjerovale te krenule na litice kako bi vidjeli brod. Na nesreću, sav taj pješački promet izazvao je velike pukotine na liticama koja su se nakon nekoliko dana srušile u more.

Otrovani od dihidrogen-monoksida

Na dan 1. travnja 2002. godine, nekoliko je DJ-a iz Kansas Cityja objavilo da lokalna vodoopskrba vodom ima visoku razinu “dihidrogen monoksida” (DHMO), čije nuspojave uključuju znojenje, uriniranje i obrezivanje kože. Stotine građana su obasipale odjel vodoopskrbe te policiju uspaničenim telefonskim pozivima.

Inače dihidrogen monoksid je zapravo kemijski naziv za vodu.

DJ-i su uvelike bili kritizirani, a od jednog vladinog službenika čak i optuženi za “terorizam”.

U 2013. godini, dvojica DJ-a iz Floride izvela su istu šalu, što je rezultiralo trenutnim otkazima i skorim završetkom iza rešetaka.

Oružana pljačka nije smiješna

Prvog travnja 2003. godine, zaposlenica trgovine odjećom u Columbusu, Ohio, odlučila je nazvati svog šefa i reći mu kako netko pokušava opljačkati njegov dućan te ima oružje.

Prije nego što je uopće stigla nazvati ga natrag i objasniti šalu, njezin šef je pozvao policiju. Četiri policijska vozila stigla su do trgovine, a zaposlenica je uhićena zbog izazivanja panike.

Odvedite nas do svog vođe

Novine u Jordanu objavile su 1. travnja 2010. članak u kojem se tvrdi kako je NLO sletio u blizini grada Jafr.

Reakcija gradonačelnika Jafra je bila evakuacija 13 000 ljudi.

Suočavajući se s mogućom tužbom, osoblje novina ispričalo se javno, rekavši “namjeravali smo zabaviti, a ne prestrašiti ljude”.

Smrt i nije smiješna

Godine 2013. Susan Tammy Hudson iz Kingsporta, Tennessee, nazvala je sestru 1. travnja, rekavši: “Upucala sam svog muža, čistim nered, idemo ga pokopati u Blackwateru.” Iako je Hudson mislila da je šala bila smiješna, nitko drugi nije dijelio njezino mišljenje i uskoro se pojavila policija. Nakon što je njezin suprug stigao kući živ i zdrav, odbačene su optužbe za ubojstvo.

Trudna djevojka

Prvog travnja 2013. godine, 18-godišnja Tori Wheeler iz Tulse u Oklahomi, našalila se sa svojim dečkom Derekom Bauerom pretvarajući se da je trudna.

Wheeler – kad je uvidjela da Bauer uopće nije smatrao šalu smiješnom kako je ona to planirala – nasrnula je nožem na njega. U cijelu je priču morala intervenirati i policija, a kasnije je tvrdila, pomalo predvidljivo, da je i nož bio dio šale.

Mic drop!

Godine 2016. Google je, kao prvotravanjsku šalu, dodao gumb “mic drop” u Gmail servis. Kada bi se gumb kliknuo, primatelju bi se poslala GIF animacija spuštanja mikrofona te bila kakva mogućnost odgovaranja na poruku, drugim riječima završili bi konverzaciju, što spuštanje mikrofona i simbolizira.

No, problem je što je ikona mikrofona bila nezgodno smještena do ikone za slanje pošte pa je tako tisuće korisnika mic dropalo svoje nadređene, prijatelje, supružnike, djecu, roditelje, klijente…

Google je gumb onemogućen relativno brzo no barem je jedna osoba poznata javnosti koja je zbog ove šale dobila otkaz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.