SPEKTAKULARNO OTKRIĆE Osim brade, hladiti morate i ostatak tijela

Nastavno na jučerašnji članak o tome kako mi bradonje u suštini preko ljeta nosimo klima uređaje na licu i kada sam dao odgovor na vječno postavljana pitanja tipa dal nam je vruće ispod brade, naletio sam na zanimljivo razmišljanje jednog kolege bradonje koji je cijeli taj proces hlađenja malo usmjerio i na takozvane obične muškarce, dakle ne-bradonje.

Iako ovo što ću navesti bi svakome trebalo biti jasno, još uvijek na dnevnoj bazi, iako s nogom u gipsu, susrećem ljude koji ne poduzmi ni jedan od tih šest koraka kako bi se rashladili, a kukaju da im je vruće, nesnošljivo te se zatvaraju u klimatizirane prostorije.

Prvo

Stavite sunčane naočale. Zaštitite oči od štetnog UV zračenja, bacite sjenu na oči i okolinu očiju. Osim što ćete izgledati cool, osjećati ćete se cool.

Drugo

Pijte vode. Živite s vodom. Nikuda bez vode. Osim pumpice za špricanje brade uvijek sa sobom nosite i flašicu s vodom. Voda vam pomaže snižavanju i kontroli vaše tjelesne temperature. I more je voda, stoga kad god vam prilika skoknite u more.

Treće

Nosite prozračnu, laganu i svijetlu odjeću. Nevjerojatno, ali na 30+ stupnjeva na suncu susrećem mužjake u debelim cargo hlačama sa po desetak džepova te crnim i tamnim majicama. Nosite pamučno, nosite odjeću baziranu na polipropilenu jer iako se radi o sintetici ovi materijali će vam pomoći u eliminiranju znoja i vlage koje proizvodi vaše tijelo. Odličan izbor je lan, odjeća od lana je lagana, prozračna, svijetla, elegantna. Ako pak naiđete na odjeću od konoplje, odnosno hemp-a uzmite i nosite.

Četvrto

Sjetite se kako zimi nosite kapu jer vam glava gubi najviše topline. Isto je i ljeti, glava na suncu je vrlo često izbor neugodnih situacija i glavobolja. Stoga nosite šešir, kapu, zaštitite glavu od direktnih udara sunca.

Peto

Izbjegavajte sunce između 10 i 16 sati. To već i vrapci znaju. Možda i primijetite kako u vrelo doba dana na 30+ stupnjeva nema ni žive duše vani, osim nekolicine turista koji trebaju preko vikenda potamniti za barem 5-6 blendi. Ako ste već na suncu koristite zaštitne kreme.

Šesto

Pojačajte higijenu. Koliko god se zaštitili vaše tijelo proizvodi znoj koji s vremenom proizvodi neugodne mirise. Stoga slobodno se tuširate i nekoliko puta na dan, osim hlađenja isprat ćete znoj. I da, nosite dezodorans sa sobom. Nije na odmet.