Brkovi i brade Grega Andersona koje su obogatile Međunarodni dan brade

Prije dvije godine napravio sam jedna intervju sa Gregom Andersom ta portal Fotografija, dakle fotografom koji već niz godina fotografira brade, natjecanja i moram priznati da je sve bolji i bolji, a koliko vidim i natjecatelji koji se nalaze diljem svijeta savršeno rade svoj posao njegovanja brade.

Natjecanje kao takvo ne bi imalo taj doseg u svijetu da sva remek djela ne bude zabilježenom na fotografiji jednom za uvijek. Upravo za to je zaslužan naš gost u članku Greg Anderson. Ljubav prema fotografiji pronašao je 1998. godine na ulicama New Yorka:

– U fotografiju sam se zaljubio na ulicama New Yorka kad sam pohađao školu fotografije. U ono vrijeme sam ispucao na stotine rola crno bijelog filma, što 35mm, a što srednjeg formata. Zavolio sam cijeli proces, od snimanja, preko razvijanja pa do ispisa fotografije. Bila je to svojevrsna misterija koje me zaintrigirala.

Greg se nalazi u Las Vegasu gdje ima i svoj fotografski studio, a kad je 2012. godine samo dan nakon natjecanja saznao da se ovaj event održao svega par kilometara od njegovog studija odlučio je u najmanju ruku postati službeni fotograf svih budućih natjecanja u bradi i brkovima. Ta odluka mu se i realizirala.

– Prvi put sam za natjecanje u bradi i brkovima čuo 2012. godine nakon što se događaj dogodio u Las Vegasu male niže niz ulicu u kojoj imam svoj studio. Bila je to vijest/članak o natjecanju te sam znao da je sve gotovo te da neću imati prilike fotografirati nekog od sudionika. Svejedno sam kontaktirao organizatora događaja kako bi saznao da li bilo tko od njih može doći do studija prije nego odu. Organizator je rekao da je većina natjecatelja već na putu doma, ali da im se svakako mogu pridružiti slijedeće 2013. godine na natjecanju u New Orleansu.  S vremena na vrijeme sam provjeravao s organizatorom natjecanja da li sve stoji što se tiče mog dolaska te da li su svjesni kakvu to produkciju povlači za sobom. Mnogo je tu raznih faktora koji utječu na jedan takav osobni projekt te je ponekad teško objasniti ljudima koji su uključeni u taj projekt ono što doista želite njime dobiti te kako će svi ti faktori utjecati na ishod.

Nacionalno natjecanje brada i brkova ove se godine održalo u gradiću Nashville u državi Tennesse u SAD i naravno upravo na Svjetski dan brade. U nastavku nekoliko brada sa natjecanja, a cijelu galeriju, ako i inspiraciju za svoje dlakavo remek djelo potražite na Gregovoj Facebook stranici.

Autor fotografija: Greg Anderson