MUNJEVITOM BRZINOM Pogledajte kako umjetna inteligencija obrađuje fotografije

NVIDIA je predstavila nevjerojatni sustav koji pomoću umjetne inteligencije realistično popravlja fotografije. Zaista realistično.

Istraživači iz NVIDIA-e predstavili su najsuvremeniju metodu dubokog učenja kojom mogu uređivati fotografije ili rekonstruirati oštećenu sliku, koja ima rupa ili joj nedostaju pikseli.

Ova se metoda također može koristiti za uređivanje fotografija uklanjanjem dijelova fotografija i popunjavanjem rupa.

Proces nazvan image inpainting mogao bi se implementirati u programe za obradu fotografija radi lakšeg uklanjanja neželjenog sadržaja, i popunjavanje tog prostora realističnom alternativom koju stvori računalo.

“Naš model može robusno obrađivati rupe bilo kojeg oblika, veličine ili udaljenosti od rubova slike. Prethodni pristupi dubokog učenja usmjereni su na pravokutna podrućja oko središta slike i često se oslanjaju na skupu naknadnu obradu”, navode istraživači NVIDIA-e u svom znastvenom radu.

“Osim toga, naš model graciozno obrađuje rupe poprilične veličine.”

Njihov alat neće samo “baciti pogled” na okolne piksele kako bi shvatio što treba ispunjavati – on razumije kako bi to trebalo izgledati.

Na primjer, današnji će alati prazan prostor u kojem bi trebalo biti nečije oko ispuniti okolnim stvarima kao što je koža, obrva ili nos. Alat koji je razvila NVIDIA zna da tu treba biti oko pa ga računalno generira.

“Prema našim saznanjima, prvi smo pokazali učinkovitost umjetne inteligencije na modelu inpaintinga rupa nepravilnog oblika”, pišu znanstvenici.

Šteta što ništa ne govore kada ovu tehnologiju možemo očekivati kao softver na tržištu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.