STRES ELIMINATOR Gospodo, idealna rasvjeta za vaš dom ili ured je Mygdal svjetiljka-biljka

Jedna od osnovnih odlika pravog gospodina, gentlemana je i njegova smirenost, razboritost i pravilno te uspješno savladavanje stresnih situacija. No, i gentleman je čovjek i nije imun na sve te neprilike stoga mora u taj segment života uložiti puno truda, vježbe, pokušaja, promašaja, ali i pronalaženja efektivnih ispušnih ventila.

S druge pak strane pojma ispušnih ventila postoji priroda. Priroda koja nam omogućava blagostanje, život, ali i priroda koja nas smiruje. Šetnja šumom prepunom kisika i zelenila će nas doista smiriti, ali vrlo često, pa i nikad, šume nisu dio naših ureda, naših domova, pa moramo pronaći neke alternativne načine da prirodu dovedemo u naš dom, naš ured.

Jedna od načina je da se okružimo živim biljem po interijeru, no za to trebamo imati vremena, znanja i određenu rutinu održavanja. Možemo se okružiti umjetnim biljem, ali ono osim što izgleda kao pravo bilje nema taj efekt, ne proizvodi kisik, ne osvježava prostor.

Ono što nam treba je u biti biljka, koju ne trebamo održavati, koju ne trebamo zalijevati, a koja je tu, živi pokraj nas i radi ono svoje što biljke rade, fotosintezu. Nama treba Mygdal svjetiljka-biljka.

Gospodo, idealna rasvjeta za vaš dom ili ured je Mygdal svjetiljka-biljka

Mygdal svjetiljka-biljka je upravo to, svjetiljka u kojoj se nalazi živa biljka koja živi u vlastitom autonomnom ekosustavu. Svaka je svjetiljka dizajnirana i složena tako da biljci omogućuje fotosintezu i time omogućuje život u zatvorenom prostoru.

Mygdal svjetiljka-biljka nam inače dolazi sa sjevera Njemačke, a sami naziv iz sela Mygdal u sjevernoj Danskoj, a kao počast majstoru staklaru iz tog sela Peteru Kuchinkeu. Naziv mygdal, iako sam na prvu pomislio da je vezano uz mozak i amigdalu, u prijevodu znači plodno tlo.

Oza ovog projekta stoji kreativni dvojac Emilia Lucht i Arne Sebrantke iz studija Nui.

Gospodo, idealna rasvjeta za vaš dom ili ured je Mygdal svjetiljka-biljka

Svjetiljke dolaze u dvije varijante, kao stropne, odnosno viseće te kao samostojeće svjetiljke. Kod samostojećih svjetiljki korištena je nova tehnologija provodnog staklenog sloja koji služi kao nevidljiva veza između izvora struje i LED žarulje.

Stoga, da se vratimo na početak ovo je doista idealan način da dio spomenute šume unosimo u naš habitat. Kombinacija rasvjete, živog bilja i ručno puhanog stakla doista će nam povećati vremenski razmak između potreba za odlaskom i prakticiranjem ispušnih ventila.

Gospodo, idealna rasvjeta za vaš dom ili ured je Mygdal svjetiljka-biljka

Fotografije: Nui Studio