Rezidencija Pryor

Rezidencija Pryor nalazi se u gradu Montauk-u u američkoj državi New York. Gotovo cijela parcela na kojoj se kuća nalazi zauzima vrh brda povrh tog grada, a u središtu iste se nalazi ova predivna stambena građevina u vlasništvu četveročlane obitelji. Ona je, u stvari, vikendica ili ljetnikovac koji koristi za bijeg od užurbane gradske vreve. Roditelji su tražili godinama prigodnu parcelu koja će ih podsjećati na dane djetinjstva u tom kraju i kojom će svojim sinovima usaditi isto takvu ljubav prema prirodi i okolini koja ih okružuje, kao i prema mjestu iz kojeg potječu.

Projektirana drugačije od gradskih kuća, rezidencija Pryor odlikuje se otvorenim pristupom sa više strana, funkcionalnim zonama koje su povezane sa okolinom i sa kojom tvore jednu zajedničku cjelinu. Fasadne površine obiluju velikim kliznim stijenama kroz koje se ulazi u dnevni boravak, blagovaonu i kuhinju za veća druženja. Za manja okupljanja tu su manja zaokretna vrata koja vode u centralnu prostoriju sa pogledom na ocean. Klizna se vrata, također koriste i u spavaćim sobama pri čemu i njih otvaraju prema okolnoj prirodi. Središnji dio objekta je dnevni boravak sa kuhinjom velikog volumena koji, kad se otvore, postaju mjesto za piknik, a kamin u dnevnom boravku postaje svojevrna logorska vatrica.

Interijer je moderan i jednostavan sa vidljivom kombinacijom bijele i drvnog dekora te nekoliko nijansi pastelnih zemaljskih tonova. Naravno, objekt je ekološki podoban, koriste se ekološki i održivi sistemi kao što su geotermalno grijanje i hlađenje, sistemi hladovine i ventilacije, solarni paneli, posebni prozorski slojevi za optimiziranje svijetla i temperature, kao i ekološki materijali za izradu i površinsku obradu elemenata interijera. Na kraju da spomenem da su ovaj objekt projektirali arhitekti iz studija Bates Masi Architects.

Još od Bruno Kontrec

Grčka stančina

Arhitektonski studio Stirixis Exclusive, odnosno ekipa iz tog studija, projektirala je ovu...
Pročitajte više o priči