Rezidencija Pryor

Rezidencija Pryor nalazi se u gradu Montauk-u u američkoj državi New York. Gotovo cijela parcela na kojoj se kuća nalazi zauzima vrh brda povrh tog grada, a u središtu iste se nalazi ova predivna stambena građevina u vlasništvu četveročlane obitelji. Ona je, u stvari, vikendica ili ljetnikovac koji koristi za bijeg od užurbane gradske vreve. Roditelji su tražili godinama prigodnu parcelu koja će ih podsjećati na dane djetinjstva u tom kraju i kojom će svojim sinovima usaditi isto takvu ljubav prema prirodi i okolini koja ih okružuje, kao i prema mjestu iz kojeg potječu.

Projektirana drugačije od gradskih kuća, rezidencija Pryor odlikuje se otvorenim pristupom sa više strana, funkcionalnim zonama koje su povezane sa okolinom i sa kojom tvore jednu zajedničku cjelinu. Fasadne površine obiluju velikim kliznim stijenama kroz koje se ulazi u dnevni boravak, blagovaonu i kuhinju za veća druženja. Za manja okupljanja tu su manja zaokretna vrata koja vode u centralnu prostoriju sa pogledom na ocean. Klizna se vrata, također koriste i u spavaćim sobama pri čemu i njih otvaraju prema okolnoj prirodi. Središnji dio objekta je dnevni boravak sa kuhinjom velikog volumena koji, kad se otvore, postaju mjesto za piknik, a kamin u dnevnom boravku postaje svojevrna logorska vatrica.

Interijer je moderan i jednostavan sa vidljivom kombinacijom bijele i drvnog dekora te nekoliko nijansi pastelnih zemaljskih tonova. Naravno, objekt je ekološki podoban, koriste se ekološki i održivi sistemi kao što su geotermalno grijanje i hlađenje, sistemi hladovine i ventilacije, solarni paneli, posebni prozorski slojevi za optimiziranje svijetla i temperature, kao i ekološki materijali za izradu i površinsku obradu elemenata interijera. Na kraju da spomenem da su ovaj objekt projektirali arhitekti iz studija Bates Masi Architects.