Iznimni gadget čiju će velevažnost shvatiti tek nekolicina gentlemana

Možemo li ovaj članak započeti s nabrajanjem svih onih dnevnih (drevnih) gadgeta koje su pametni telefoni izgurali u ropotarnicu prošlosti? Budilica, video kamera, mp3 player, fotoaparat, sat, kalkulator...popis je velik.

Jedini gadget koji je preživio cijeli vijek korištenja pametnog telefona u mom životu je upravo kalkulator poznatiji kao digitron. Nikad, ali baš nikada nisam shvaćao mobitel ozbiljnom zamjenom za kalkulator. Obični kalkulator. Brz, jednostavan i uvijek pri ruci. Važan. Velevažan.

Slično izgleda razmišlja i dizajner Nikhil Kapoor koji je osmislio prekrasan gadget, a kojeg će shvatiti samo nas nekolicina ovisnika o ručnim kalkulatorima. Zove se naravno Calculator 2.0.

Iako Calculator 2.0 nije tradicionalni kalkulator kakve mnogi pamte, a mi poneki i koristimo još iz vremena kad smo pohađali srednju školi, on u svakom slučaju opravdava svoj pomalo egoističan naziv. Dizajnerski odiše modernim monokromatskim izgledom, minimalizmom i doista ne postoji ured ili radni stol gdje ovaj kalkulator ne bi pristajao baš savršeno. Bez imalo skromnosti.

Dolazi u dvije verzije, crna i bijela, dok su kućišta odnosno famozne tokice u suprotnoj boji. Dok se nalazi u svojoj torbici vidljive su tek tri tipke kako bi se dala naznaka o čemu se ovdje radi.

Što se funkcionalnosti tiče, Calculator 2.0 nudi sve ono što nude i klasični kalkulatori uz dodatak jedne na dodir prsta osjetljive trakice ispod ekrana gdje pomoću pomaka prsta možemo brisati sadržaj ekrana.

Nema svakojakih aplikacija, nema uopće aplikacija, nema WiFi povezivost, nema video igrica. Ovo je samo kalkulator. Jednostavan, elegantan kalkulator.

Spomenimo za kraj da je tipka jednako u suprotnoj boji samog kalkulatora. Kao i torbica odnosno kućište, ali spomenuli smo to već. Prava mala igra.