Kava je naš najbolji prijatelj, ali i mrski neprijatelj

Moj izbor je filtar kava, odnosno obična kava namijenjena za kuhanje takozvane turske kave, ali puštena kroz filtar aparata. Dnevno popijem jednu šalicu (veliku, oko 2 dcl) te kave i to tijekom prijepodneva. Dakle, skuham je ujutro negdje oko 8 sati i pijuckam je tijekom dana negdje do 12 sati kada polako počinjem razmišljati o ručku. To mi je ujedno i jedina kava tijekom dana.

Prije sam znao popiti još koju tijekom popodneva, ali osjetio sam da je previše, te sam popodnevne napitke zamijenio čajevima.

Ukoliko kavu popijem na prazan želudac, slijedi problem žgaravice koji nerijetko prelazi u glavobolju, a što je rezultat sjedenja uz računalo. Problemu sam priskočio na način da uvijek prije prvog gutljaja kave obavezno pojedem neki doručak, a koji je lagani za želudac.

Iako nije baš najbolja taktika krenuti negativnim aspektom nečega što mi je dnevna rutina ovaj članak na koji sam naišao mi je skrenuo pažnju na činjenicu da moja kava i nije toliko dobra prema meni koliko sam ja prema njoj.

U suštini govori o nekoliko negativnih efekata kave na naš organizam:

Kava podiže krvni tlak.

Konzumacija kave nam diže krvi tlak. Konzumacija većih količina kave može dignuti krvni tlak na opasan nivo, što izuzetno negativno utječe na organizam, a ponajviše ako smo skloni povišenom krvnom tlaku ili imamo problema sa srcem. Uglavnom ova istraživanja su predstavila rezultate konzumacije normalnih i duplih doza kava, a vršena su na ljudima s već postojećom hipertenzijom. Istraživanja također pokazuju da je kod mlađih osoba s blagom hipertenzijom, a koje konzumiraju veće količine kave također veća šansa i za srčanim napadom.

Ne možemo zaspati.

Insomnia, odnosno nesanica je frustrirajuća zdravstvena tegoba kojoj ne pridodajemo previše pažnje i vrlo često problemu pristupamo površno tijekom razgovora – Noćas nisam mogao zaspati ili Nisam uopće spavao noćas.

Tu stanemo s evaluacijom problema. Ono što je prijeko potrebno, ako nam je nesanica sve češća u životu, vidjeti razloge zbog kojih je imamo, jer nedostatak sna može dovesti do ozbiljnih pa i fatalnih zdravstvenih problema.

Ako smo strastveni kavopija, onda je možda najbolje zaustaviti se na jutarnjoj ili prijepodnevoj kavi, a popodnevni napitak zamijeniti čajem ili nečim drugim. Na kraju krajeva takozvani popodnevni power nap dokazani je način za punjenje baterija i odmaranje organizma. Dakle, ako nakon ručka osjetimo potrebu za snom, najbolje je to i napraviti – odspavati. Od dvadesetak minuta pa do 90 minuta je sve što je potrebno.

Povećana proizvodnja želučane kiseline.

Ovo je upravo ono što sam i naveo u gornjem dijelu teksta. Ako pijemo kavu na prazan želudac onda ubrzavamo proizvodnju klorovodične (želučane) kiselina. Najveći problem se javlja kada sjedimo ili kada već nakon povećane proizvodnje HCl  jedemo neki obrok.

Kod sjedenja su želudac i mišiću zgrčeni te se javlja takozvana žgaravica, dizanje želučane kiselina u gornji dio probavnog trakta.

A što se kasnije konzumacije jela tiče problem je u tome što je želudac već proizveo i probavio veće količine želučane kiseline te nam je problem proizvesti još kiseline za razgradnju hrane. Neprobavljena ili djelomično probavljena hrana može izazvati cijeli spektar zdravstvenih problema.

Kava može uzrokovati glavobolje i migrene.

Ako je pijemo u manjim količina onda je poznato da kava može ublažiti glavobolju, no kava, kao i sve drugo, u prevelikim količinama loše utječe na naš organizam. Ako popijemo više od dvije šalice kave na dan onda se možemo naći u situaciji da nam ta kava uzrokuje glavobolju. Ako pak nastavljamo s ispijanjem može doći i do velikih migrena.

Nažalost to sam također isprobao na sebi, a na savjet nekompetentnih ljudi – uzmi si kavu s limunom i bude prošlo. Nije prošlo bilo je još gore.

Kava nam uzima minerale.

Kava utječe na apsorpciju željeza u organizmu, što pak utječe na zadržavanje važnih minerala u bubrezima kao kao što su kalcij i cink. Također kava utječe na nivo magnezija u organizmu, što može biti problem pri probavi jer magnezij je bitan faktor za pravilni rad naših crijeva. Naravno govorimo i većim količinama kave. Jedna jutarnja šalica za razbuđivanje je sasvim ok, čak i poželjno.

Mnogi se, ponajviše ovih dana, primaju raznih dijeta za mršavljenje te na taj način utječu na pravilan rad probavnog trakta, a ako još povećamo unos kave (jer eto rekla nam susedina baba od 100 godina da budemo smršavili) onda si stvaramo još više problema u organizmu.

Uglavnom, kava nam je prijatelj ako je konzumiramo u prihvatljivim količinama, no ako krenemo  žestoko po njoj, onda nam kava može postati i veliki neprijatelj organizma. Najgore od svega je što umor tijekom dana mnogi rješavaju ispijanjem kave, bilo kod kuće ili na radnom mjestu. Pauza za ispijanje kave može potrajati i do 30 minuta. Zar ne bi bilo pametnije tih trideset minuta odraditi jedan power nap? Nažalost na ovo potonje bi gledali kao “spava na poslu” dok je ista količina vremena utrošena za ispijanje kave ok.

Rezime je vrlo jednostavan, kava može, jedna do dvije šalice na dan, nakon doručka. Eh sad, koja kava i kako pripremljena, to je jedna sasvim nova priča za koju moram potegnuti do Đurđevca.