MLADI BRADONJA Kako muški pretrpjeti najgoru fazu puštanja brade – svrbež brade

Da se razumijemo, svrbež brade neki neće ni osjetiti, neki će se tek jednom dnevno malo počeškat, a neki će možda imati i noćne more. Nakon odluke o puštanju brade, a jučer smo pisali da je najbolje da to odradite na nekim praznicima, godišnjem odmoru ili produženom vikendu, dolazi po mnogima ona najgora faza puštanja brade. Faza je to koja se javlja između prvog i trećeg tjedna rasta brade. To je faza kada nas lice ispod brade počinje nesnošljivo svrbjeti. Ovaj nesnošljivo uzmite s velikom rezervom. Mnogim muškarcima to je toliko nesnosno da posegnu za britvicom i bez dubljeg razmišljanja promijene odluku.

Vrlo je česta zabluda kod muškaraca, a i osobno sam dobivao savjete, da taj svrbež brade uzrokuje sami rast brade odnosno probijanje dlaka brade iz kože. No, to je potpuno netočno, sami rast dlaka brade ne osjećamo, ali ono što nas svrbi je činjenica da su dlake već dovoljno velike da se savijaju te bockaju. Oštrim vrhovima iritiraju nježnu kožu. Koža je to koja je ujedno bila i žrtva stalnog brijanja, tako da je i ona sama već u pomalo iritiranom i ranjenom stanju.

Taj proces bockanja, odnosno svrbeži vrlo će brzo nestati, nakon već trećeg tjedna kada dlake budu dovoljno velike da se vrhovi odmaknu od kože.

No, ako vas ipak to bockanje brine, brine vas svrbež brade i iritiranje kože, onda vam mogu reći da je to ništa naspram stalnog brijanja, iritiranja kože britvicama, rezanja, ozljeda ili nanošenja aftershawa nakon brijanja. Uf, nikad više i pomalo žalim muškarce koji moraju to raditi na dnevnoj bazi.

MLADI BRADONJA Kako muški pretrpjeti najgoru fazu - svrbež brade

Evo nekoliko savjeta, za one koji se puštaju u bradatu avanturu, odnosno kako da svrbež brade pregrmjeti kao pravi muškarac.

Za posljednje brijanje koristite trimer (ili mašinicu za brijanje)

Naime britvice i žilete su oštre te dlake brade režu glatko i pod određenim kutom tako da vrhovi brade budu svojevrsne oštrice. Brada je deblja od kose i što se nježne kože tiče, njoj vrhovi brade predstavljaju naoštrena koplja.

Trimeri nisu oštri i ne režu dlake na način kao i žilete ili britvice već ih poput kliješta odsjeku tako da ostaje tupi vrh koji nas kasnije ne bode i bocka toliko u kožu.

Svrbež brade umanjite korištenjem ulja za bradu

Ulja za bradu nisu blagonaklona samo za bradu već i za kožu, tako da nikad nije prerano početi koristiti ulja za bradu. Ona osim što hidratiziraju, njeguju i hrane dlake brade, kao posljedicu toga istu ostavljaju nježnijom i mekšom.

Na kraju krajeva ulje za bradu nanosi se i na kožu na kojoj raste brada te djeluje kao svojevrsni zaštitni filter. Ako pak koristite ulja od nekih trava koje imaju antiseptička svojstva poput lavande ili limunove trave onda će vam se i koža koja je stalno bila iritirana brijanjem brže obnoviti i postati opet zdrava.

MLADI BRADONJA Kako muški pretrpjeti najgoru fazu - svrbež brade

Nosite češalj za bradu

Bez obzira na sve vaša brada će vas povremeno svrbjeti. Stoga češkanje je nešto što ćete jednostavno morati raditi. Stoga umjesto da to radite prstima ili noktima uzmite češalj za bradu te njime svaki dan lagano masirajte bradu i kožu ispod nje. Time se češkate te utažite tu potrebu, a i raspetljavate bradu i dlake koje uzrokuju taj svrbež.

Pri nabavki češlja za bradu nemojte kupovati češljeve oštrih zubaca jer će vam samo dodatno oštetiti kožu i bradu. Diljem interneta postoje posebni češljevi za bradu rađeni od drveta, plastike ili čak kostiju koji su specijalno obrađeni za bradu. Nisu ništa skuplji od češljeva za kosu.

Eto, krenuli ste, produženi vikend u kojem ste pustili bradu je iza vas. Ona raste, potrebno je samo daljnje njegovanje i bez brige, jednom kada vam njegovanje brade uđe u dnevnu rutinu život bez brade postati će vam nezamisliv.