BRADONJA POČETNIK Kako pustiti bradu i prvi koraci do pravog bradonje

Pitanje na koje nikad nisam mogao dati točan odgovor je kako pustiti bradu? Iako svoju bradu njegujem od 2 razreda srednje škole, kad sam imao nekih 17 godina, pa do danas kad sam desetak dana do 39 godine, što je ukupno 22 godine, vrlo mi je teško dati odgovor na to pitanje.

Ja sam bradu jednostavno pustio i to je to, sa 17 godina ona je rasla relativno dobro, bila je zdrava i sve probleme oko puštanja brade koje sam možda imao sam već i zaboravio. Jednostavno brada je rasla i život je išao dalje.

Danas je sve to skupa pomalo rastegnuto, pa se često vrte bi/ne bi pitanja, pa kaj će reći okolina, pa kako ću je svaki dan sređivati, pa što je sada in, pa ovo pa ono. Ukoliko su vam to pitanja koja si redovito postavljate možda je ipak najbolje da bradu još ne puštate.

No ukoliko ste se ipak odlučili za bradu, evo nekoliko savjeta koje sam proguglao i sproveo kroz filter vlastitog iskustva od 22 godine.

Mentalna priprema

Izuzetno je bitna. Ako ste cijeli dosadašnji život bili bez brade onda proces puštanja brade donosi određene promjene u okolini i kod vas samih. Iako izgledate ili barem dajete dojam odraslog i čvrstog muškarca, kad je brada u pitanju mnogi se ponašaju poput malih curica. Pa ih svrbi, pa se osjećaju čudno, pa nikako da se priviknu, pa im smeta što okolina govori. Pa obriju. Pa žale.

Uglavnom, budite ono što jeste i budite elokventni i uvijek spremni dati odgovor. Vaš privremeno zapušteni izgled tu je s jednim ciljem – bradom za kojom će se mnogi okretati.

Najbolje je da već na samom početku definirate cilj – koliko velika i koji oblik brade želite. Tijekom prvih dana uzmite internet u ruke i proučite sve što se da o bradi. Pronađite par slika što točno želite postići i toga se držite.

Počnite za vrijeme odmora ili produženog vikenda

Ukoliko ste na nekom poslu gdje se okolina može nepovoljno referirati na vaš zapušteni izgled ili vas to može smetati iz bilo kojih razloga najbolje je da proces puštanja brade započnete za vrijeme godišnjih odmora. 21 dan koliko u prosjeku traju godišnji odmori u nas je više nego dovoljno da se vratite na posao s bradom koja više nije pusti zapušteni izgled.

Brada u prosjeku raste 1,25 centimetara mjesečno, a svega pola toga, dakle nešto iznad pola centimetra dlaka na licu je sasvim dovoljno da izbjegnete reakcije onih prvih par dana kada doista izgledate kao zapušteni muškarac.

Potrebna su vam dakle dva tjedna da postanete bradonja junior.

BRADONJA POČETNIK Kako pustiti bradu i prvi koraci do pravog bradonje

Krenite humanitarno

Studeni je idealan mjesec za početak puštanja brade kada i traje akcija No-Shave November, humanitarna akcija širenja svjesnosti raka na način da se mnogi muškarci pozivaju na ne brijanje tijekom ovog mjeseca. Evo vam idealan izgovor za bezbolan prelazak prvih centimetara brade.

Pronađite svoga bricu

Iznimno bitno. Naime, iako se mnogu muškarci vrlo rado sami bave svojom bradom, jer ipak oni najbolje poznaju svoju bradu, moramo imati na umu činjenicu da smo sami sebi pred ogledalom uvijek lijepi i uredni. Ali razočaranje nastupa kad dođemo van i drugi dan vidimo fotgrafije.

Brada vrlo često želi i bude rasla na sve strane, različitih duljina i vrlo često budete uspoređivani sa Grizly Adamsom, ali na onaj ne baš ugodan način. 

Brica je osoba koja se cijeli život bavi bradama i on će uz vaše sugestije i želje pronaći najbolju moguću kombinaciju duljine, izgleda brade u odnosu na kosu, a s obzirom na vaš oblik lica. Nađite bricu s kojim ste zadovoljni i s njim nastavite vaš daljnji razvoj brade.

Pronađite što prije oblik vaše brade i liniju na vratu

Susret s bricom preporučam što prije, možda već nakon prvih centimetara čisto da se upozna s vašom bradom i da je na samom početku zajedno krenete oblikovati. Također je iznimno bitno što prije definirati liniju rasta brade na vratu odnosno neck-line. Ona bi trebala biti odmah iznad Adamove jabučice pa lagano zaobljeno prema liniji uha. Uglavnom to je linija koju će vam brica najbolje srediti i bitno je da je definirate na samom početku.

Iznenaditi ćete se koliko ta linija definira urednost vaše brade.

Eto nakon par tjedana, mjeseci puštanja brada polako se već možete osjećati bradonjom. Još je dalek put pred vama, ali ono najgore je prošlo.