Ovog proljeća možda nećete čoporativno roštiljati u prirodi, pogotovo ne kada je riječ o omiljenim javnim okupljalištima za roštiljanje stoga ste, vjerujemo, tužni ako nemate dvorište u kojem možete pripremiti roštilj za svoje ukućane.
Međutim, u ovoj mnogim muškarcima omiljenoj aktivnosti možete uživati i kod kuće, a sve što vam je potrebno su balkon i električni roštilj koji još uvijek stignete nabaviti ili pak dobra grill tava za roštiljanje u kući. Iako će neki reći da roštilj nije pravi ako se ne peče na ugljenu, uz dobru pripremu i pokoji savjet dobit ćete savršen okus mesa i povrća pripremljen bez tradicionalnog roštilja.
Meso za roštilj
Za početak je potrebno izabrati najbolje komade mesa za roštilj. Najčešće su to ćevapi, pljeskavice, svinjski vrat i piletina. Osim mesa, na roštilju, odnosno grill tavi pripremite i priloge. Za roštilj je najbolje izabrati povrće kao što su tikvice, paprike, luk i šampinjoni. Možete ih peći samostalno, ili pak napraviti ukusne vegetarijanske ražnjiće.
Marinada za roštilj
Kada je riječ o roštilju priprema je, mogli bismo reći, pola posla. Svaki grill majstor ima svoju tajnu kako začiniti meso za roštilj, a ono što je ključno za savršeno sočno meso je marinada.
Marinada za roštilj sadrži nekoliko ključnih sastojaka, to su kiselina poput limunovog soka ili octa koji će omekšati meso i osigurati njegovu sočnost, zatim maslinovo ulje, začinsko bilje, šećer koji će poslužiti za regulaciju kiselosti te naravno sol.
Budite slobodni eksperimentirati sastojcima za marinadu, pa tako možete iskoristiti senf ili pak pivo koje će mesu dati posebno hrskavu koricu.
Nemojte zaboraviti na vrijeme marinirati i začiniti meso. Marinadu za piletinu i svinjetinu je najbolje pripremiti preko noći, odnosno ostaviti meso u marinadi barem 12 sati. Za to će najbolje poslužiti plastična vrećica sa zatvaračem u koju ćete staviti meso. U posudi najprije pomiješajte sve sastojke za marinadu, a zatim ju ulijte u vrećicu s mesom. Osim u vrećici, meso možete marinirati u plastičnoj posudi s poklopcem, pritom pripazite da je svaki komad mesa potpuno prekriven marinadom.
Kako pripremiti roštilj kod kuće ili na balkonu?
Barem pola sata prije pečenja meso izvadite iz hladnjaka kako bi se malo ugrijalo na sobnoj temperaturi. Zahvaljujući marinadi, mesu nije potrebno dodavati nikakve masnoće tijekom pečenja.
Roštilj ili grill tava moraju biti zagrijani na maksimalnu temperaturu, koju ćete kasnije smanjiti ako je riječ o komadima mesa koje je potrebno peći pri nižim temperaturama. Najprije ispecite komade mesa kojima je dulje potrebno da se ispeku, a zatim prijeđite na one koji su brže gotovi kao što je piletina.
Za okretanje mesa na roštilju koristite lopaticu, nikako vilicu kako sokovi ne bi iscurili iz mesa. Kako biste sačuvali sokove lopaticom nikako nemojte pritiskati meso, a okretanje mesa svedite na minimum.
Nakon što je meso pečeno, nemojte ga odmah rezati, već pričekajte nekoliko minuta da se ohladi kako biste sačuvali sokove.
Pileća prsa s roštilja u marinadi od meda
Uz ovaj recept pileća prsa na roštilju nikad neće ispasti suha i bezukusna!
Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Svinjski odresci u limunskoj marinadi
Svinjski odresci na roštilju ili grill tavi će ispasti neodoljivo sočni zahvaljujući marinadi od limuna. Želite li posebnu rapsodiju okusa odreske poslužite uz pikantni umak!
Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Pljeskavice sa slaninom i gljivama
Ove ukusne i sočne pljeskavice uz dodatak gljiva i slanine će oduševiti svakog gurmana.
Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Marinirani škampi s roštilja
Volite li više ”morski” roštilj nego meso, onda morate isprobati ove ražnjiće sa škampima.
Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Teksaška marinada za roštilj
Ova marinada, koja može poslužiti i kao umak, savršen je izbor za ljubitelje slatko-kiselog.
Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Umak za roštilj bourbon whiskey
Želite li jelu s roštilja dati pikantnu notu, onda morate pripremiti ovaj zanimljivi umak.
Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Marinada za piletinu
Prava marinada je tajna savršene piletine s roštilja, bez obzira pripremate li meso na električnom roštilju ili u grill tavi! Osim za piletinu, ovu marinadu možete iskoristiti za bilo koji drugi komad mesa.
Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Bijeli umak od češnjaka za roštilj
Što je roštilj bez aromatičnog umaka od češnjaka? Osim uz meso, ovaj umak savršeno odgovara i uz grilano povrće
Recept pronađite klikom na link ili na sliku.
