BRADA KAO LIJEK U Viktorijansko doba puštanje i nošenje brade propisivali su sami liječnici

Brade se već nekoliko stoljeća koriste kao simbol muškosti, a ponajviše u posljednje vrijeme kada je i pomalo teško pronači dvadeset nešto godišnjaka bez brade. U nekim se krugovima čak smatra da je brada simbol svojevrsne muškosti, ali postoje i mišljenja da se brade nose upravo zbog nedostatka te muškosti.

Dr. Alun Withey sa Sveučilišta Exeter smatra da muškarci podsvjesno koriste mogućnost puštanja brade, a kako bi osnažili svoju muškost:

Puštanje i nošenje brade je jedini način da muškarac javno istakne svoju muškost, jer bez te opcija vrlo bi vjerojatno završio u zatvoru zbog nepristojnosti i izloženosti odreženih dijelova javnosti.

Prvi veliki pad popularnost brade doživljavaju negdje oko 1770. godine kada je otkrivena prva takozvana sigurna britvica koja je omogučavala sigurno i bezbolno brijanje većine muškaraca. To je potaklo novi val neoklasicizma u zapadnom svijetu gdje se počeo sve više cijeniti i promovirati svježe obrijani muškarac.

Charles Dickens
Charles Dickens

Bradate muškarce se stoga rijetko viđalo prije Viktorijanskog doba, odnosno oko sredine 19 stoljeća. Iako je cijelo to stoljeće manje više prevladavalo obrijanim muškarcima.

Za vrijeme samog Viktorijanskog doba brade su opet polako dolazile u modu. To je era koja je poznata po istraživanjima, lovovima, osvajanjima vrhova planina te općenito po istraživačima i avanturistima. I upravo je to iniciralo promjenu poimanja ideala muškosti, te su muškarci puštanjem brada željeli biti baš poput svojih uzora i idola koje su pronalazili u istraživačima i svjetskim avanturistima.

Još je jedan razlog naglog porasta popularnosti brada u Vikrorijansko doba, a to su zdravstveni benefiti nositelja brade.

U 16. i 17. stoljeću brada se naime smatrala kao svojevrsnim oblikom tjelesnog otpada. Za bradu se smatralo da je nus produkt odnosno rezultat povišene temperature jetre te se paralelno s time se promoviralo da je brada samo identifikator muškosti.

Za nositelja guste brade se smatralo da je potentniji odnosno brada je pokazatelj kvalitetne muškosti i seksualne potencije.

Charles Darwin
Charles Darwin

Oko 1850. godine liječnici su poticali ljude na nošenje brade kao određenog sredstva za obranu od bolesti. Prema dr. Alunu Witheyu brade su zapravo bile propisane od strane liječnika kao lijek za uobičajene bolesti kao što je upala grla, te se smatralo da je brada prirodni filter zraka. Debela i gusta brada bi filtrirala, odnosno zaustavila nečistoće prije nego uđu u organizam.

Na tragu toga je u ono vrijeme izdavan poveći broj knjiga koje su promovirale nošenje brade kao ultimativni i prirodni muški asesoar.