Greške koje mnogi (novopečeni) bradonje rade

Iako se na prvi pogled čini jednostavnim i bezbrižnim, puštanje i nošenje brade ipak to nije. Dakle, ne radi se samo o odustajanju od brijanja te trošenju tog vremena na pametnije stvari, već o cijeloj seriji navika i koraka koji će nam nerijetko uzeti više vremena od samog brijanja.

Spomenuo bih ovdje tri greške koje mnogi bradonje rade, a koje sam prilično dugo radio i sam. Naime, u svojoj 20+ godišnjoj karijeri puštanja brade, tek sam zadnjih godina u potpunosti krenuo s njegovanjem brade, što od redovitih posjeta svom brici pa sve do svakodnevnih korištenja ulja za bradu.

Greška 1 – zapuštanje brade

Moj savjet svakom novopečenom bradonji je da prvih godinu dana bradu ne dira. Neka je pusti, neka raste. No, pojam ne dira ne znači da je bukvalno ne dira. Bradu treba prati, bradu treba njegovati, ponekad treba uzeti oštre škare i rezuckati zalutale dlake, ispucale vrhove i slično. Pod ne diranjem mislim na to da se je ne krati, da se je ne oblikuje jer će se tek nakon godinu dana uvidjeti njezin puni kapacitet i oblik.

Svakako tijekom prve godine, a nakon nekoliko mjeseci oformiti će se i linija brade, te je s vremena na vrijeme nekim trimerom i održavajte. To je obično linija koja odvaja vrat i lice, a kreće se od ušne školjke pa sve do početka jagodice.

Greška 2 – ne korištenje ulja, sapuna za bradu i češlja

Nikad nije prerano za stavljanje ulja na bradu. Dakle, već i prvi dan nakon brijanja, kad tek krenu prvi znakovi naše brade slobodno u malim količinama apliciramo ulje za bradu. Naime, ulje nije samo blagonaklono prema dlakama brade, ono djeluje umirujuće te hrani i kožu ispod brade. Korištenjem ulja brada će biti potpuno zdrava od samih početaka, te će se znatno umanjiti i onaj neugodni svrbež koji se obično javlja nakon par tjedana od posljednjeg brijanja.

Isto tako bradu ne peremo sapunima ili šamponima za kosu, postoje posebni sapuni za bradu. Nježniji su za dlake i kožu ispod brade koja po svom sastavu nije jednaka tjemenu, stoga su i sredstva drugačija. Naravno držimo se isključimo provjerenih i prirodnih materijala.

Isto tako bradu ne bi smjeli prati svakog dana, osim ako to nije potrebno iz higijenskih razloga. 2-3 puta tjedno je sasvim dovoljno.

Greška 3 – ne posjećivanje brice

Dovoljno se i pojaviti kod brice na nekom piću, svratiti onako usput čisto da vas vidi i primijeti vašu bradu. Ja sam isto dugo vremena bio sam svoj brico i to je završilo onako kako je završilo, osobno nisam bio sretan.

Onog dana kada sam odlučio svoj dlakavi ponos dati u spretne ruke drugog muškarca, moje razmišljanje se promijenilo. Prvih par susreta samo sam trebao spomenuti što želim i u kojem smjeru želim ići s bradom, nakon toga sjednem na njegov stolac, popričamo usput, popijemo piće na kraju i odem svojim putem.

 

Gospodo molim vas malo pažnje!

BeardGains je brand kojeg bi između ostalog preporučili svim početnicima u puštanju brade. Češljevi za bradu (beard comb), zatim ulja za bradu (beard oil), za malo veće brade tu su balzami (beard balm) te vosak za brkove (mustache wax) samo su dio asesoara kojeg svaki bradonja mora imati.*

*reklamna poruka