PUŠTANJE BRADE najbolji je način u prevenciji oboljenja te borbi protiv raznih, pa i fatalnih, bolesti

I dok se mnogi modni izaslanici kunu da je brada stvar prošlosti i da su ti trendovi i puštanje brade prošli, sve je više znanstvenih dokaza da je brada svojevrsni zaštitni štit muškarca od raznih bolesti i oboljenja. Prva linija bojišnice od mnogi, pa i smrtonosnih, bakterija današnjice. Ne samo da vas štiti od štetnih zračenja sunca ljeti, grije zimi ona doista može pomoći u očuvanju zdravlja muškarca.

Isto tako mnogi su tvrdili da su brade neuredne i prljave, ali brzo su njihove teorije opovrgnute te je, opet, dokazano da su bradati muškarci čišći od onih obrijanih.

U prilog tome govori reevaluacija studije koja je objavljena u časopisu Journal of hospital Infections, a koju je pokrenula ekipa BBC serije Trust Me, I’m a Doctor, Dr. Chris van Tulleken, Dr. Saleyha Ashan, i Dr. Michael Mosley.

Naime, ono što je trojac potvrdio je upravo ono što studija i dokazuje.

Studija je sprovedena s ciljem da se ustanovi da li bolnički djelatnici koji nose brade imaju veće vjerojatnosti da prenose i šire štetne bakterije i razne bolesti. Rezultati te studije na iznenađenje mnogih govore da bradati djelatnici imaju čak tri puta manju vjerojatnost da prenose MRSA od obrijanih djelatnika. MRSA je vrlo česta meticilin rezistentna infekcija.

Razlog zašto je tome tako znanstvenicima sa spomenute studije još uvijek nije do kraja poznat. Njihova je teza da muškarci koji se briju na dnevnoj bazi oštećuju kožu te na taj način proizvode pogodno tlo za razvoj raznih štetnih bakterija.

Puštanje brade vam može spasiti život

S druge strane, ekipa Trust Me, I’m a Doctor ima malo drugačiju teoriju, a to je da se naša brada u biti bori protiv bakterija i štiti nas od vanjskih infekcija.

Da bi potvrdio svoju teoriju van Tulleken je sakupio uzorke brade 20 različitih muškaraca te je iste poslao na mikrobiološko ispitivanje koje je odradio dr. Adam Roberts sa University College u Londonu.

Roberts je uz pomoć spomenutih uzoraka uspio dobiti preko 100 različitih vrsta bakterije te je došao do zaključka da je brada muškarca zapravo izvorište i leglo mnogih bakterija, ali ne onih loših već dobrih, koja nam spašavaju život.

Naime, kad postoji određeno konkurentsko područje poput brade, a gdje postoji mnogo različitih vrsta bakterija koje se bore za osnovne resurse preživljavanja, a to su hrana i prostor, onda one proizvode takozvane antibiotike u borbi protiv raznih pridošlica.

Ovaj scenarij u našoj bradi sličan je onome gdje gljivice proizvode penicilin, tako da ispada da su u suštini naše brade prva linija bojišnice u borbi protiv raznih bolesti.

Jedna od junačkih bakterija koja se nalazi u bradi je i Staphylococcus epidermitis. Za nju je Roberts otkrio da je eliminirala, skroz uništila jednu prilično opasnu i otpornu na mnoge lijekove bakteriju naziva E. coli.

Stoga, draga gospodo, odlučite se na puštanje brade. Ako već jeste te kad vam slijedeći put netko baci kritiku na vašu bradu, higijenu ili samo djelomično krene s kritikama na teret brade, izvolite ga nokautirati ovim činjenicama.

Osim toga, ZZ Top.