Gospodo, želite li izbjeći staračku demenciju, zapalite malo trave

Da, naslov je točan. Upravo ono što govori. Ako ste u godinama, uzmite malo kanabisa, odnosno THC-a da bi vaš mozak funkcionirao poput dvadesetgodišnjaka. Iči ipak ne? Prvo pročitajte do kraja.

U nekim kulturama i sama tradicija nalaže da starije osobe puše travu kako bi mogle što točnije prenijeti svoja plemenska znanja, iskustva, mlađim naraštajima. No, to isto ne vrijedi za mlade, tinejdžere, oni koji tek otkrivaju svijet. Njihovom mozgu THC nije potreban.

Istraživanje je prije svega pokazalo da se rado o iznimno malim dozama THC koji se unose u organizam i to toliko malim, da je jedan prosječni joint (kakav god on bio) prevelika doza unesenog THC-a.

Ova informacija odnosno istraživanje svojevrsni je follow-up na jedno prethodno istraživanje u kojem je dokazano da marihuana odnosno THC nepogodno utječe na mozak tinejdžera, odnosno mlade osobe u razvoju, no kod starijih osoba taj efekt je pomalo ili čak potpuno suprotan.

Kod starijih osoba THC usporava starenje mozga te obnavlja mogućnost i sposobnost učenja i pamćenja novog.

“Ove smo eksperimente ponavljali mnogo puta. Rezultat, odnosno efekt je vrlo znakovit i na čvrstim je temeljima”, izjavio je Andreas Zimmer, voditelj tima znanstvenika na Sveučilištu u Bonnu u Njemačkoj.

Tim se inače bavi studiranjem endokanabinoidnih sustava u sisavaca. Sustav je to koji se bavi uravnoteženjem tijela kada reagira na neku stresnu situaciju. Sami pak THC to tijelo smiruje tako da oponaša slične molekule upravo u tom sustavu.

Eh, sad čvrsti temelji što se tiče miševa, jer ti eksperimenti rađeni su na miševima.

Probrani sretnici su tako dobivali THC u malim količinama.

Znanstvenici su također za vrijeme istraživanja došli do zaključka da miševi čiji endokanabinoidni sustav nije radio ispravno i potpuno, brže su starjeli od ostalih miševa, a i pokazivali su smanjene kognitivne sposobnosti.

Zimmera je stoga zanimalo hoće li stimulacija sustava THC-om imati suprotan efekt kod starijih miševa.

Mozak i pamćenje

Miševima, a koje su svrstani u timove, mladi (2 mjeseca), srednji (12 mjeseci) te stariji (18 mjeseci), davali su točne doze THC-a. Količine koju su primili bile su premale da bi se pojavili bilo kakvi psihoaktivni efekti.

Nakon mjesec dana kontrolna je grupa miševa podvrgnuta testiranju sposobnosti u sprovođenju raznih kognitivnih zadataka, kao što je snalaženje u labirintu ili prepoznavanje drugih jedinki.

U kontrolnoj grupi koja nije dobila THC mladi su miševi bili daleko bolji u provođenju zadataka od srednjih i starijih miševa. No, u grupi u kojoj su srednji i stariji miševi dobili THC pokazivali su jednake rezultate kao i mladi miševi koji nisu dobili THC.

Neke studije su čak i pokazale da THC pospješuje broj veza između stanica mozga u Hippocampusu, dijelu mozga koji je zadužen za pamćenje.

Starenje

THC pak je imao suprotan efekt kod mlađih miševa, naime oni koji su dobili THC pokazivali su daleko niže performanse u mnogim zadacima.

Mladi ljudi, što pak je dokazano, pokazivali su lošije rezultate pri učenju i testovima pamćenja i to satima pa čak i danima nakon pušenja, odnosno konzumiranja kanabisa. No joint, kako smo i naveli gore znatno je veća količina THC-a u jedinici mase od one koju su dobili miševi.

Isto tako osporene su tvrdnje koje govore da često konzumiranje marihuane trajno oštećuje kognitivne sposobnosti jedinke.

Zimmerovo je mišljenje da sve osim idealne količine, odnosno stimulacije je na neki način štetno za organizam. Endokanabinoidni sustav je najaktivniji kod mladih miševa (i ljudi) te ga dodatna stimulacija THC-om dovodi do nepoželjnog stanja prevelike stimulacije. Kod starijih miševa endokanabinoidne aktivnosti su u opadanju te mala stimulacija THC-om omogućava dovođenje sustava u optimalni nivo.

Testiranja na ljudima

Ovi rezultati pak nisu ništa novo Davidu Nuttu, neuropsihofarmakologu s Imperial Collegea u Londonu.

Istraživanja sprovedena na životinjama pokazala su da kanabinoidi koje proizvodi samo tijelo imaju također pozitivne efekte na mozak. Nutt pak je sa svojim kolegama došao do saznanja da THC štiti mozak alkoholičara od negativnog djelovanja alkohola na mozak.

Zimmerovi su daljnji planovi pokrenuti testiranja na ljudima te saznati da li starije osobe mogu imati ovakvih koristi od konzumiranja THC-a, te ako da u kojim je to godinama najbolje početi.

Samo će testiranje biti bazirano na pročišćenom THC-u koji će se u organizam unositi kroz sprej za usta.

Naravno, u slučaju da rezultati budu jednaki onima s miševima, ne očekujte da ćete tako brzo doktoru ili ljekarniku po recept za joint jer “Doziranje je bitno, a pušenje marihuane je vrlo različito”, završio je Zimmer.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.