FERRARI 488 PISTA Briljantna kombinacija za gospodu koja vole brzine

Ferrari 488 Pista, koji će biti predstavljen na predstojećem Ženevskom sajmu automobila, nasljednik je Ferrarijeve specijalne serije V8 – 360 Challenge Stradale, 430 Scuderia i 458 Speciale.

Ferrari 488 Pista označava značajan korak naprijed od prethodne posebne serije u smislu sportske dinamike i razine tehnološkog napretka s utrka. Naziv je zapravo izravna počast Ferrarijevu uspjehu na stazama. Razvoj automobila krenuo je izravno od sudjelovanja tvrtke na FIA World Endurance Championshipu – gdje je osvojio pet naslova proizvođača u GTE klasi u šest godina od nastanka serije, pobjeđujući u 29 od 50 utrka i 25 godina iskustva u vožnji serije Ferrari Challenge.

Opsežna rješenja modela 488 Pista, zajedno s motorom, ovjesom vozila i aerodinamičkim razvojem, proizlaze iz Ferrarijevih trkaćih automobila: 488 GTE i 488 Challenge. Rezultat je automobil s beskompromisnom misijom: ponuditi performanse na stazi na i izvan ceste, čak i u rukama neprofesionalnih vozača. U usporedbi s 488 GTB, novi model ima manju masu za čak 90 kg (1.280 kg), a u kombinaciji s najvećim povećanjem snage motora za posebni serijski automobil (+50 KS), rezultira novom referentnom vrijednošću za Ferrarijeve V8 sportske modele. Njegov motor je najsnažniji V8 u povijesti Ferrarija i ekstremna je evolucija turbo jedinice koja je osvojila nagrade za međunarodni motor godine u 2016. i 2017. godini.

Razvija 720 KS s najvišom specifičnom snagom u klasi (185 KS/l obujma), a sada je i lakši zahvaljujući rješenjima usvojenim s 488 Challenge, uključujući Inconelove ispušne razvodnike i lakšu radilicu te zamašnjak, ali i dodatnim značajkama kao što su elementi izrađeni od titana i ugljičnih vlakana. 488 Challenge opskrbljuje turbo s integriranim senzorima okretaja motora, a koji je premješten s bokova na stražnji spojler kako bi se osiguralo čišći protok zraka.

Opširnije pročitajte u magazinu Autostil.