Gospodo, ovo su tri načina za dostojanstveni prekid veze

Veze i brakovi često se raspadaju iz mnogih, a vrlo rijetko bez ikakvog razloga. Ako razlozi nisu jasni i ne razumiju ih obje strane, uključujući i onu koja je odabrala otići, zamjerke i krivnja će uništiti lijepe uspomene, donosi Genijalno.

Loš razlaz mogao bi završiti kao prtljaga koja će utjecati na buduće veze, piše pshologinja dr. Marcia Reynolds.

Veze donose radost i tugu, užitak i patnju. No, ono čega se sjećate o vezi često ovisi o tome kako je završila. Ako razmišljate izaći iz odnosa, postoje načini da se to učini s ograničavanjem kolateralne štete.

1. Budite sigurni da želite prekinuti vezu. Nemojte prijetiti odlaskom u nastojanju da se vaš partner promijeni. Budite sigurni da zaista postoji nedostatak ljubavi, poštovanja, ili radost – te da se to ne može oživjeti.

Ako postoji još makar malo nade, odlučite se za savjetovanje kako bi se utvrdilo postoji li način da se spasi odnos. Bolje je da se osjećate sigurno umjesto ljuti kada napravite svoj konačni izbor i kažete posljednje zbogom.

Ono što nam se sviđa, čemu se nadamo i ostavljamo iza sebe prolazi kroz faze naših života. To može stvoriti zbunjenost, razočaranje i ljutnju kada je uzrokovano odvojenim partnerovim rastom. Razgovarajte o tim promjenama s partnerom. Čak i ako imate problema artikulirati ono što osjećte, proces pokušaja podjele svojih misli je jako bitan.

Sve zadovoljavajuće veze imaju čestu i iskrenu komunikaciju kao ključ njihovog uspjeha. Znamo da dijeljenje negativnih osjećaja može biti rizično. Vaš partner može zauzeti obrambeni stav. To je razlog zašto može biti pametno obratiti se i većem broju savjetnika ili terapeuta kako bi se olakšao razgovor. Mnogi završavaju veze uz pomoć terapeuta. Mnogi se, na žalost, raziđu nakon savjetovanja, ali se tada rijetko tko osjeća slomljeno. Takve osobe najčešće nakon nekog vremena mogu opet komunicirati, vrlo često kao prijatelji.

2. Nemojte ubiti vezu prije nego je završite. Krivnja, kritike, optužbe, gunđanje i tajne mogu vas dovesti do kraja koji želite, ali proces će biti nepotrebno bolan. Nemojte tražiti greške u partneru nastojeći prikriti svoju krivnju zbog toga jer želite otići. Preuzmite odgovornost za svoj izbor. Prepoznajte ono što želite od partnera i od vašeg života. Ako ste sigurni da to ne možete pronaći u vašem trenutnom odnosu, odredite datum odlaska.

Mnoge veze razvlače godinama nakon što se energija iscijedi. Nakon te spore erozije nešto što se dogodi, a jedan se partner “probudi” kao duboko nesretna osoba. Obično možete pratiti put pritužbi, nepoštivanja i zanemarivanja koji su doveli do ove spoznaje. Pokušajte prepoznati te znakove i razgovarati o njima prije nego što je veza ubijena. Jednom kad je izgubljeno poštovanje, teško je vjerojatno da taj odnos može biti oživljen.

3. Ako morate otići, počnite s opraštanjem. Oprostite vašem partneru što je ljudsko biće. Oproste sebi jer se odabrali otići. Ako to učinite, možda još uvijek nećete biti u mogućnosti napraviti čisti rez, ali će biti manje vjerojatno da ćete nanijeti veliku štetu kad se okrenete i odete.

Nemojte se iskradati iz veze – osim ako se bojite nasilnog ispada. Odaberite privatno mjesto za podijelu svoje odluke sa svojim partnerom. Pripremite se da morate ostati mirni, pogotovo ako će odgovor biti ljutnja ili manipulativno ponašanje.

Nadamo se da ste već razgovarali, možda se čak i sastali s terapeutom, prije nego što ste došli na ovo mjesto, tako da vaš partner ne bi trebao ostati šokiran. No, još uvijek može biti emocionalne reakcije. Nemojte pokušavati smiriti svog partnera. Budite iskreni. Odgovorite na pitanja s dobrotom. Ispričajte se zbog boli koju osjećaju, ali ne i zbog svoje odluke. Tek nakon svega toga pitajte kad može naći vremena za podjelu imovine i troškova.

Unatoč svemu ovome, još uvijek se možete suočiti s teškim prekidom ili razvodom. Vjerojatno nećete biti prijatelji. Ali pokušaje pokazati poštovanje prema osobi koju ste jednom ljubili – i koju možda još uvijek duboko volite.

Nakon što ste započeli proces razdvajanja, postavite granice: ako ste objasnili svoje razloge za odlazak, ne morate to učiniti opet. Možda ćete kasnije uspostaviti prijateljstvo, ali morate imati vremena za pouzdanu uspostavu novog života. Osim toga, možda ćete morati pronaći načine kako se nositi s usamljenošću, ne samo kako se pomiriti s bivšim partnerom.

Na kraju, zapitajte se što ste naučili iz tog iskustva. Zapišite svoje odgovore, tako da im se možete često vratiti kako idete dalje sa svojim životom. Otišli ste s razlogom. Pobrinite se da to pomogne definirati, a ne ugroziti vašu sljedeću vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.