Gospodo, ova Rimčeva električna zvijer ubrzava od nula do 100 km/h za svega 1,85 sekundi

I postiže maksimalnu brzinu od 415 kilometara na sat.

Na ovogodišnjem Ženevskom međunarodnom sajmu automobila Rimac je predstavio novi model nedavno izašao iz njihove radione, a pomalo neobična naziva Rimac C_Two grand touring hypercar. Korak je to u kojoj su performanse njihovih električnih jurilica nadograđene izdržljivošću.

Spomenute performanse i dalje budu zapanjujuće – najveća brzina od 415 km/h, ubrzanje od nula do 100 km/h u svega 1,85 sekundi, snaga nevjerojatnih 1 914 konja te 2 299 Nm okretnog momenta.

Sljedeći logički korak u Rimac Automobilima, a kad je u pitanju prijevoz putnika od točke A do točke B bila bi vjerojatno teleportacija.

Ovo novo snažno električno vozilu snagu vuče iz 120 kilovatsatne litij-ionske baterije koja sada nudi doseg vožnje (naravno, ako se ne vozi brzinama preko 400 km/h) do 650 kilometara. To je negdje oko 20 posto višeg dosega baterije nego što nudi Tesla Model S P100D. Ne uspoređujemo, ali čisto da imamo za referencu.

Svako normalno ljudsko piće kad sjeda za volan ovakve zvijeri ima određenu količinu zabrinutosti i brige. Prvenstveno je to zabrinutost za vlastiti život jer uz ove performanse koje smo gore naveli ugođaj vožnje vjerojatno nalikuje lansiranju rakete.

No, brige nema, barem tako kažu u Rimcu, jer svaki C_Two grand touring hypercar dolazi s trenerom vožnje pozamašne umjetne inteligencije.

Pa tako vaš osobni trener omogućuje prikaz detaljne karte na odabranim stazama i to u stvarnom vremenu, pružajući time vizualne i izravne smjernice za održavanje pravilne trkaće linije, prikazuje točke kočenja i ubrzanja. Uglavnom nudi jedno iskustvo vožnje koje često viđamo i koristimo na računalnim igrama i simulacijama vožnje.

Vozilo je također opremljeno računalima i senzorima koji predviđaju rizik od sudara, sustavom za automatsko kočenje u hitnim slučajevima kao i izbjegavanja objekata (ili subjekata) na stazi. A tu su još uobičajeni alati poput praćenja slijepe točke vozača, pomoć pri vožnji trakom i prilagodljivi tempomat s funkcijom autopilota.

Proizvesti će se svega 150 C_Twoa, stoga, gospodo, požurite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.