sQuba: Prvi električni, samovozeći, podvodni, cestovni automobil

Ako ovo nije pravo bondovsko vozilo, onda neznamo što jest. Inspiriran filmom o Jamesu Bondu iz 1977. godine - Špijun koji me volio, zasad samo kao koncept, Rinspeedov sQuba oduševljava bondove poklonike, ali i one koji to nisu.

Sasvim je u redu što su Švicarci izumili podvodni automobil, no zar je zaista morao biti kabriolet?! Ono što je prije tridesetak godina bila zgodna fikcija u jednom od filmova o Jamesu Bondu, danas se zove sQuba. I ne, za ovo nije odgovoran Q, već švicarska tvrtka Rinspeed kojoj ovo nije prvi neobičan koncept.

Rinspeed sQuba

Sportski, podvodni, samovozeći, ali zašto baš kabriolet

S potpunom sigurnošću u dobitak, kladili bismo se da bi sQuba plijenio više pažnje na plaži, nego bilo koja “baywatch” djevojka. I to bez pretjerano truda. Pa, tko vas ne bi gledao dok uranjate sportskim automobilom u vodu, pritom ne razbijate prozore kako biste izašli van, a onda još i vozite pod vodom. Prije nego što zaronite sa sQubom, na usta ćete trebati staviti standardnu ronilačku masku i dihalicu koja je povezana sa spemnikom komprimiranog zraka, ugrađenom u automobil. Zbog sigurnosnih razloga automobil je otvorenog tipa, da putnici mogu brzo izaći u slučaju bilo kakve opasnosti, što sa zatvorenom kabinom ne bi bilo moguće. No, to nije jedini razlog zašto je sQuba kabriolet. Kada bi se, uz prostor s dva kubika komprimiranog zraka, dodao još i krov, automobil bi bio pretežak i izgubio bi na brzini kretanja pod vodom. 

Rinspeed sQuba

Električan, eko-friendly i u potpunosti automatski

Pogon je riješen punjivom litij-ionskom baterijom, radi se o automobilu s nula emisije štetnih plinova. Tri elektromotora nalaze se u stražnjem dijelu automobila. Jedan je namijenjen za pokretanje automobila na kopnu, a druga dva za pokretanje propelera za podvodnu vožnju. Unutrašnjost automobila u potpunosti je otporna na slanu vodu, no vama će za vožnju ipak dobro doći ronilačko odijelo ili barem rezervna odjeća u vodonepropusnoj torbi. Osim mogućnosti vožnje pod vodom, sQuba je opremljen i za automatsku vožnju na kopnu bez vozača, zahvaljujući sofisticiranom sustavu laserskih senzora tvrtke Ibeo, iz Hamburga. Podržava glasovnu kontrolu, dovoljno je da sQubu samo pozovete i on će sam doći pred vas.

Ipak, sQubu nećemo još neko vrijeme vidjeti na ulicama. Koliko god bili fanovi Jamesa Bonda, i koliko god ovaj automobil oduševljavao u tom, a i u svakom drugom smislu, teško da će bilo tko izdvojiti preko milijun i pol dolara za automobil, iz kojeg nakon vožnje izađeš mokar do kože. Koliko god to na prvu, zabavno bilo.