GENTLEMAN U KUHINJI Uz ovaj jednostavan trik vaša jutarnja kava će biti znatno ukusnija

Svi smo mi pomalo ovisnici o ovom napitku i nerijetko nam je kava prijeko potrebna da bi uopće mogli započeti dan. Neka ispitivanja pokazuju da preko 80% odrasle populacije pije kavu, a od tih 80% njih čak 80% pije kavu koja nije ono što doista žele tog trenutka i za čime žude.

Da budem i sam najiskreniji, a opet prema samome sebi, ne uspijem baš svakog jutra pogoditi idealne omjere za onom kavom koja mi treba. Uvijek su tu varijacije. S druge strane moram biti pristojan i reći da ono što supruga pokušava ukuhati ujutro nije kava, već neki čudni napitak tamno sive do crne boje.

Prema riječima stručnjaka za kavu postoji jedan mali trik zbog kojeg će jutarnja, ali i ona podnevna kava biti znatno ukusnija i bolja. Trik je u tome da se zrnca pržene kave prije mljevenja rashlade odnosno ostave na nekoliko minuta na smrzavanju. Nije ih potrebno smrzavati, već rashladiti.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Scientific Reports, a sproveli su ga studenti Sveučilišta u Bathu. Sve se svodi na to da se rashlađena zrnca kave kod mljevenja samelju na sitnije čestice. Kada su čestice kave sitnije onda one prilikom kuhanja, vrenja ili varenja u vodi, ispuštaju više esencijalnih okusa kave.

Istraživanje također otkriva da bi temperatura zrnaca kave trebala biti što konstantnija kako bi mljevenje bilo konzistentnije.

Eto, otkrili smo i ovaj mali trik. Naravno, ovo je namijenjeno pravim ljubiteljima kave koji sami pripremaju ovaj napitak. Ukoliko pijete neku od instant kava ili raznih praškastih mješavina onda vam ovaj članak vjerojatno ni nije toliko zanimljiv. Ili bi vam mogao biti? Probajte.