GOSPODO, psovanje je, usprkos uvriježenom mišljenju, dobro za vas

Mnogi čistunci, takozvani pristojniji dio populacije psovanje će okarakterizirati kao nedostatak pristojnih riječi da bi nešto opisali, kao siromaštvo vokabulara iz čega se i razvila teza koju će vam mnogi pripomenuti kao “siromašan vokabular” ili “siromašan rječnik”. No, ta teza nema nikakve veze s realnošću i dijametralno je suprotna.

Nedavna studija koja je objavljena u znanstvenom časopisu Scientific American govori upravo o tome da kod osoba čiji je rječnik bogat psovkama također je bogat i svim ostalim pristojnim, prikladnim riječima.

Tabu riječi imaju određenu svrhu u našem rječniku, a to je da mogu ostvari znatno učinkovitije ono što ostale riječi ne mogu: izraziti intenzivnu, jezgrovitu i usmjerenu emociju. Dakle, osobe koje češće psuju samo su sofisticiraniji sa svojim jezičnim mogućnostima, a kako bi što jasnije i točnije opisali svoju misao.

Kroz tri sprovedena testa, znanstvenici su došli do zaključka da kod sudionika koji su više psovali i imaju tzv. snažniji rječnik isto su tako prilično tečni, snalažljivi i bogatiji u onom pristojnijem dijelu rječnika.

Naravno studija nije otkrila niti je imal te namjere o tome gdje, koliko i u kojem kontekstu sudionici koji su koristili psovke njih doista koriste u svakodnevnom životu. Isto tako nije ni otkriveno gdje bi njihov rječnik bio snažniji i utjecajniji od rječnika osoba koje ne psuju.

Ovo spoznaja svojevrsni je empirijski srednji prst od svih onih koji nemaju tako pristojan rječnike onima koji su ih dosad nepravedno osuđivali kao osobe slabih lingvističkih mogućnosti. Psovanje, izgleda, može biti kreativno, pametno, a bogami i rječito“, izjavio je Piercarlo Valdesolo za časopis Scientific American.

Naravno, isplati se poznati sve riječi, imati širok vokabular, znati prave riječi. Osobe s takvim proširenim vokabularom vrlo su često vezane uz bolji socioekonomski status, viši i bolji nivo obrazovanja te su zanimljivije drugim osobama.

Stoga, iako ste džentlmen i kosi se s vašim stilom i obrascem ponašanja, slobodno ponekad, pa makar u tišini vlastitog doma, isprobavate široke mogućnost vlastitog vokabulara.

Obavezna ograda

Mi ovdje u Hrvatskoj, koji povremeno surfamo domaćim medijima i nailazimo na komentare, svakojake komentare, često konzumiramo vulgaran rječnik, uvrede, psovanja najniže i najgore vrste, vrijeđanja cijelih obitelji zbog davnih predaka i slično grozote.

To nikako nisu psovke o kojima mi pričamo, to je najčešće način izražavanja primitivnih ljudskih organizama koji su ograničeni te su doista, a za razliku od onih koji su se pronašli u ovom članku, nižeg stupnja inteligencije. Međutim i njima treba neki medij za iživljavanje, pa to neka i dalje ostanu razni mainstream novinski portali koji upravo računaju na posjete i aktivnosti upravo takvih ljudi.