Zaboravite osjećaje. Prava ljubav je stvar izbora

Možda će zvučati malo čudno, ali odluka da ćete nekog voljeti – namjerni izbor da ćete nekog voljeti – jedna je od najljepših stvari vezanih uz ljubav.

Često se kaže da je prava ljubav neuvjetovana posvećenost nesavršenoj osobi.

I to je istina.

Kad odlete svi leptirići i dan vjenčanja ostane daleko u kalendaru, otkrit ćete da ste u braku s nekim to je isto tako nesavršen kao i vi sami. A oni će, zauzvrat, shvatiti da i vi povremeno imate probleme, nesigurni ste, borite se sa svojim demonima, čudak ste i ponekad smrdite isto baš kao i oni.

Tada ćete shvatiti da prava ljubav nije samo euforični, spontani osjećaj – nego namjerni izbor – plan da nekog volite u dobru i zlu, bogatstvu i siromaštvu, zdravlju i bolesti… Naravno, pritom ne birate koga ćete privući, ali vaš je izbor u koga ćete se zaljubiti i s kim ćete ostati u ljubavi.

Jedan predivni citat kaže: “Nitko se ne zaljubljuje po izboru, nego iz slučajnosti. Nitko ne ostaje u ljubavi slučajno, nego radom. I nitko se ne odljubljuje slučajno, nego po vlastitom izboru”.

Naše društvo stavlja veliki naglasak na osjećaje i spontanost. Uče nas da bismo uvijek trebali slijediti vlastite osjećaje i činiti ono što nas usrećuje. Ali osjećaji su vrlo promjenjivi i prolazni. Prava ljubav je, s druge strane, poput zvijezde Sjevernjače u olujama života; to je konstanta, sigurna i istinita. Kad god smo izgubljeni i zbunjeni možemo pronaći snagu u ljubavi koju smo izabrali. Za koju smo odlučili da je ljubav veća i potpunija od svih.

Osim toga, život nam već nudi obilje spontanosti: odbacivanje, gubitak posla, tugu, razočaranje, očaj, bolesti i niz drugih neočekivanih problema. Mi jednostavno ne možemo napustiti brod svaki put se u našem braku digne bura. Prava ljubav je zajedno prebroditi životne oluje.

Ljubav je puno više od nekog slučajnog, euforičnog osjećaja. A prava ljubav nije uvijek pahuljasta, slatka i umiljata. Vrlo često prava ljubav ima zavrnute rukave, prljavštinom i blatom umazane ruke, a znoj joj kaplje niz čelo.

Prava ljubav traži od nas da radimo teške stvari – opraštamo jedni drugima, podržavamo snove jedni drugih, utjeha smo u vremenima tuge i brinemo za obitelj. Prava ljubav nije laka – i rijetko kad ima veze s onim što se događa na dan vjenčanja – ali ima daleko više smisla i ljepote.

Kad god naiđete na problem u braku, trudite se odabrati ljubav. Iako sigurno niste savršeni, ljubav koju tako dijelite stvarnija je i ljepša od bilo čega što ste ikad očekivali.

Dakle, bez obzira na oluje koje povremeno nailaze, odlučite svog partnera voljeti.

Ako doista volite nekoga (i oni doista vole vas), obavežite se toj ljubavi i pripremite za teški posao.

Ali isto tako računajte da će vam to ujedno biti i najisplativiji posao u čitavom životu.

Originalni članaka (eng) pročitajte ovdje.