DA VAM BUDE TOPLO Chopper1 Axe sjekira je kakvu ste oduvijek željeli

Sjekira za drva ostala je nepromijenjana stotinama godinama, ako ne i tisućama. No, došlo je vrijeme za nadogradnju. I tako se 1977. godine, rodio autor ovih redaka, ali i Chopper1 Axe.

Savršen je to alat koji kao takav funkcionira izvanredno i dan danas, zahtjeva jako malo održavanja i jedan je od onih “asesoara” koji se praktični nikad ne kvari.

Stoga za ovu sjekiru, kao i sve ostale, vrijedi ona stara – ako nešto nije slomljeno nemoj ni popravljati.

No, ne popravljati ne znači da nešto nakon tisuću godina ne možemo i nadograditi, a da se pritom ne remeti dotadašnja pouzdanost i funkcionalnost. S druge strane dodaju se, a kada malo bolje pogledate, esencijalni dodaci bez koji određene radnje više nisu iste kao prije.

I tako je sjekira možda svaki milenij dobiva svoj upgrade. Dobiva ih ona više, ali ostali nisu baš vrijedni pisanja članaka o njima, jer doista nisu funkcionalni ni praktični.

Ovaj je.

Chopper1 Axe, kako je službeni naziv ove alatke, kreiran je s jednom idejom, a to je da vam olakša cijepanje drva.

Svjesni smo toga da je pametno, a uskoro će postati neophodno, okrenuti se prirodni i njezinim korijenima (ponekad i doslovno), a što se tiče ukupnog preživljavanje naše vrste i grijanja vlastitog doma.

Konkretno, cijepanje drva nije pomodarski hit nazovi ih bradonja koji sjekiru vide samo na vlastitim Instagram fotografijama. Prava je muška disciplina koja može iz slabašnog dječaka napraviti pravog muškarca, a kasnije i gospodina. Koji zna cijepati drva, koji zna naložiti vatru da njegovom čoporu bude toplo.

Ovaj inovativni alat radi sve što radi i tradicionalna sjekira – sječe i cijepa drva. No, osim drvene ručke, čelične glave, odnosno sječiva, autori ovog alata ugradili su i klinastu oštricu, čime je sjekira zakoračila u budućnost.

Klin na opruzi, koji se nalazi u glavi sjekire, nakon spuštanja sjekire na drvo, odnosno nakon dodira, udarca, kako go želite, istog trenutka aktivira dvije bočne ručke koje pomažu razdvajanju cjepanica, odnosno drva kojeg cijepamo.

Rezultat tome nije lakše cijepanje, za cijepanje drva i dalje vam treba surova mišićna snaga i snažan udarac alatkom, ali će vam uvelike uštedjeti vremena pri razdvajanju trupaca i cjepanice.

Uglavnom, svatko tko je cijepao drva ikad u životu zna o čemu pričamo, a ostalima je svejedno s kakvim će se alatima slikati za svoju najbolju “i ja želim biti opaki drvosječa” fotku.

Chopper1 sjekira dolazi iz SAD-a i košta nekih 90 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.